Diagnosticar la Covid-19 a l’entorn hospitalari amb la mateixa fiabilitat que una PCR convencional, però accelerant l’obtenció del resultat per garantir la seguretat i el ritme de l’activitat mèdica assistencial. Aquest és l’objectiu de la nova PCR Fast Point-of-care, que permet conèixer si una persona està infectada per la Covid-19 en 40 minuts i en el mateix punt d’atenció al pacient.

Ascires Sistemas Genómicos, que forma part del Grupo Biomédico Ascires, igual que la catalana Cetir, ha desenvolupat aquest nou sistema, que manté l’elevat nivell de sensibilitat i especificitat de la PCR convencional, però oferint el resultat en una tercera part del temps respecte a la PCR convencional, ja que aconsegueix reduir el termini de processament de la mostra de 120 a 40 minuts. A més, el cost de realització de la prova es redueix a la meitat.

El sistema, a més, està dissenyat perquè l’extracció de la mostra, el seu processament i l’obtenció del diagnòstic puguin oferir-se en el mateix punt d’atenció al pacient (point of care). Aquest fet, sumat a l’agilitat i a l’elevada sensibilitat de la prova, fan de la PCR Fast Point-of-care un test especialment indicat per a entorns mèdics, hospitalaris i assistencials, ja que facilita la classificació i el triatge d’aquells pacients pendents de sotmetre’s a una revisió o intervenció.

OPTIMITZACIÓ DE TEMPS I COSTOS
La reducció de temps en l’obtenció de resultats s’ha aconseguit gràcies a un nou procediment que optimitza l’extracció tradicional de l’ARN del virus. “A partir d’una petita mostra biològica del tracte respiratori, fem servir uns reactius molt potents que ens permeten accedir a les molècules d’ARN del virus d’una manera més directa”, exposa el doctor Antoni Matilla, assessor científic en Genòmica de la Fundació QUAES , impulsada per Ascires Grupo Biomédico. D’aquesta manera, a través del processament de la mostra en un termociclador, la PCR Fast Point-of-care és capaç de detectar el material genètic del virus SARS-CoV-2, responsable de la Covid-19, sense necessitat de transportar aquesta mostra a un laboratori genètic per al seu processament.

“Des de l’inici de la pandèmia, a Ascires Sistemas Genómicos hem dirigit el nostre saber fer, tecnologia i experiència a la recerca de solucions per diagnosticar el coronavirus de manera fiable i precoç, amb l’objectiu de frenar la seva propagació”, apunta la directora general de Sistemas Genómicos, Mayte Gil. “El nostre equip ha fet un important esforç en matèria de transferència tecnològica i científica per optimitzar la nostra PCR original a nivell de costos i de terminis. En concret, hem aconseguit reduir el cost de realització de la prova a la meitat”, indica Mayte Gil. “La PCR Fast Point-of-care està especialment indicada per a entorns mèdics i hospitalaris, ja que facilitarà el triatge de pacients en punts crítics com Urgències i contribuirà a garantir la seguretat, des de la perspectiva Covid, en processos com ingressos, operacions o intervencions vinculades a qualsevol patologia mèdica. El nostre objectiu és innovar per contribuir a fer que l’activitat mèdica assistencial no s’aturi durant la pandèmia”, afegeix el doctor Antoni Matilla.