Font d'Oportunitats

El Saúl té actualment una feina estable a Ndavant com a professional de neteja a la Línia 5 del metro. Foto cedida

La importància i la tranquil·litat de tenir una feina i un sou estables són aspectes que sovint oblidem. “Una persona queda inserida en la societat quan té un salari i pot fer una planificació del seu futur”, assenyala el Pere Font, fundador del projecte Font d’Oportunitats, una iniciativa de la fundació Formació i Treball, amb seu a Sant Adrià de Besòs, que brinda oportunitats de feina reals i motivadores per a persones que tenen dificultats per accedir al món laboral.

Aquest era el cas del Saúl Servellón i de la Houria Maghnouj, professionals de neteja de Ndavant, una empresa especialitzada en neteja, desinfecció i manteniment, que es van beneficiar d’aquesta iniciativa compromesa. “Va ser un canvi total”, assegura el Saúl. “Imagina’t el canvi que va suposar, del 200%!”, corrobora la Houria. El Saúl té actualment una feina estable a Ndavant com a professional de neteja a la Línia 5 del metro, mentre que la Houria fa el mateix però a l’Hospital de Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat. Gràcies a la iniciativa de Formació i Treball, a més, el Saúl i la Houria han aconseguit un contracte de feina estable que ha contribuït a regularitzar la seva situació a Espanya.

Però els beneficis encara van més enllà, ja que tots dos relaten les feines que van haver de patir prèviament, sense contracte i cobrant en negre. “La millora és total”, apunta el Saúl. Per a la Houria, la sensació de treballar en una empresa estable és “fenomenal”. “Abans treballava moltes hores i sense cap seguretat laboral”, recorda aquesta treballadora, que destaca el respecte i la professionalitat amb la qual la tracten a Ndavant.

“Sumar a la comunitat”

En aquest sentit, Ndavant té un ferm compromís amb la igualtat d’oportunitats i amb la inclusió sociolaboral de persones que estan en situació de vulnerabilitat. I en el cas concret del Saúl i de la Houria, de proporcionar-los una oportunitat a través de la qual puguin integrar-se a la societat i sortir del cercle viciós que els impedia avançar. “Sense aquest projecte i el compromís de l’empresa no se’ls hauria pogut obrir aquesta finestra”, afirma la Montse Parés, delegada social de Ndavant. La Montse posa molt d’èmfasi en l’esperit de la companyia de “promoure societats inclusives i diverses”. De fet, un altre dels pals de paller del projecte social de Ndavant és la sensibilització sobre la situació que viuen els col·lectius més vulnerables de la nostra societat, com ara les persones migrades i refugiades, els joves aturats, les dones víctimes de violència masclista o les persones amb diversitat funcional. “Pretenem sumar a la comunitat de la qual formem part mitjançant l’ocupació efectiva de les persones més vulnerables”, resumeix la Montse.

Font d'Oportunitats

“Pretenem sumar a la comunitat de la qual formem part”, resumeix la Montse Parés, delegada social de Ndavant. Foto cedida

Tant el Saúl com la Houria, remarquen la Montse i el Pere, han aprofitat “al cent per cent” l’oportunitat que els han brindat. “La gent que participa en el projecte de Font d’Oportunitats és molt agraïda i fidel a l’empresa on han anat a treballar”, destaca el Pere. “Són persones amb un gran compromís amb la seva feina i implicació amb la nostra empresa”, corrobora la Montse.

Aliances que transformen vides

L’aliança entre Ndavant i Font d’Oportunitats de la fundació Formació i Treball es va establir fa tres anys. La Montse destaca aquesta suma, amb la qual es crea una xarxa que “transforma vides”. Per a Ndavant és imprescindible establir ponts entre empreses i entitats del tercer sector per fomentar la integració, així com treballar en xarxa per contribuir al nostre entorn. “És una qüestió de dignitat, d’ajudar aquestes persones a assolir una feina real”, diu el Pere, que reconeix que aconseguir aquest objectiu els “carrega les piles” per continuar treballant.

I és que Formació i Treball ja fa quatre anys que tira endavant aquest projecte de Font d’Oportunitats, que s’encarrega de posar en contacte empreses i persones que coneixen de primera mà i que han format prèviament. L’origen de la iniciativa va ser la constatació que calia donar un impuls per ajudar els col·lectius vulnerables a trobar feina. “No sabien què fer ni a on trucar, se’ns encongia el cor”, reconeix el Pere, que detalla que ja han ajudat a trobar feina prop d’un centenar de persones des que va començar el programa, pels volts del 2018. Gent que ha pogut tenir una oportunitat en una empresa compromesa, com Ndavant, i que no l’ha deixat escapar. “Fa poc em van dir que estaven molt contents amb mi”, destaca el Saúl, que ara, per fi, veu la finestra oberta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram