Un dia abans de la revetlla de Sant Joan, s’encenia la traca final de les eleccions municipals del 22 de maig. Convergència i Unió recuperava el 15è regidor al consistori barceloní en detriment del Partit Popular, que veia com s’evaporava el seu nové edil.

El Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) donava marxa enrera a la seva última sentència. A una setmana del nomenament de Xavier Trias com a nou alcalde de Barcelona, el PP ja ha anunciat que portarà la seva reclamació fins al Tribunal Constitucional.

POLÍTICA O JUSTÍCIA

Míriam Casanova (PP) i Elena Turalló (CiU) s’han disputat l’escó al consistori. PP i CiU

Sovint es tem que la política es judicialitzi en excés o que la Justícia estigui massa polititzada. Però, cada vegada més, és el camí que prenen els partits polítics quan creuen que els resultats electorals els han perjudicat. Això és el que han fet Partit Popular i Convergència i Unió després dels comicis municipals del 22-M.

Dies després del pas per les urnes, el Partit Popular va presentar un recurs al TSJC vers 66 vots que creia indegudament invalidats. El PP es trobava només a 56 butlletes de sumar un nou regidor, arribant als nou edils, restant-ne un dels quinze de Convergència i Unió.

La sentència judicial va atorgar als populars 57 vots, un més dels necessaris, pel que la popular Míriam Casanova ocupava l’escó d’Elena Turalló (CiU). La resposta dels convergents no es va fer esperar. La federació nacionalista va recorre la decisió al·legant un “error material”, ja que algunes de les butlletes validades no havien estat reclamades pel PP i la sentència “no pot validar allò que no ha estat mai reclamat pel recurrent”.

Després dels recursos d’uns i altres, el Tribunal Superior de Justícia ha anul·lat definitivament 3 vots dels Partit Popular. Així doncs, tot queda com a la nit del 22 de maig, Convergència i Unió recuperant els 15 regidors, i el Partit Popular quedant-se a les portes dels nou representants.

El resultat, però, podria no ser definitiu, ja que els populars insisteixen en la validesa dels vots i adverteixen que arribaran fins al Tribunal Constitucional.

CAIGUDA LLIURE DE PSC

Els comicis del 22-M van significar a Gràcia la desfeta del PSC, que va perdre uns 3.000 vots. Per contra, Convergència i Unió va erigir-se com la força amb més suport, aconseguint el doble de vots que els socialistes (16.130 per 8.316). Iniciativa per Catalunya (ICV-EUiA) i el Partit Popular repetien uns resultats semblants als del 2007. Mentrestant, Unitat per Barcelona s’enfonsava i perdia bona representació del grup d’Esquerra Republicana.

Aquests resultats electorals donen al convergent Xavier Trias l’alcaldia de Barcelona, derrotant per primera vegada durant la democràcia al PSC. Aquest divendres, 1 de juliol, Trias serà nomenat alcalde i només quedarà el dubte de qui serà la nova regidora de Gràcia, que segons les dar­reres informacions fetes públiques serà disputada entre Francina Vila i Maite Fandos.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram