Els joves podran gaudir d’una programació que inclou tallers d’estimulació cognitiva, manualitats i jocs, entre d’altres activitats. Foto: Arxiu

Des de finals del mes de gener el districte de Gràcia posa a l’abast de pares i mares d’infants i joves amb discapacitat un servei anomenat Temps per tu. Es tracta d’un conjunt d’activitats que ofereix l’Ajuntament de Barcelona perquè els progenitors o els cuidadors d’aquests nois i noies puguin disposar d’unes hores, els dissabtes al matí, per poder gaudir de temps personal.

La iniciativa busca promoure el suport a les famílies amb algun membre amb discapacitat per facilitar-los temps personal com a generador de salut i de millora de la qualitat de vida. Així, durant els matins dels dissabtes, i fins el 22 de juny, el Centre de Cultura Popular La Violeta disposarà del servei, amb monitors especialitzats, perquè els nens amb discapacitat puguin passar unes hores fent activitats lúdiques mentre els seus pares i mares o cuidadors gaudeixen del seu propi temps.

La regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, Irma Rognoni, explica que la iniciativa s’impulsa “perquè som conscients que el temps personal és una qüestió sensible que afecta tothom, però resulta encara més essencial en aquelles famílies que tenen cura de persones amb discapacitat”. Per això, el servei possibilita també que els germans dels infants amb discapacitat puguin gaudir-ne.

ACTIVITATS A LA VIOLETA

Les activitats a l’equipament públic La Violeta les dinamitza l’entitat Cuidem la memòria. La directora i psicòloga del centre de dia terapèutic, Eugenia Hervás, explica a Línia Gràcia que les activitats que s’han organitzat són molt diverses. “Farem des de tallers d’estimulació cognitiva a exercicis lúdics o manualitats i jocs. Tot i que no entra dins la programació fer una sortida fora de l’equipament, ens ho podríem plantejar depenent dels joves”, comenta Hervás.

Segons la responsable de l’entitat, “encara no s’han pogut posar en marxa les activitats perquè ens falta una persona per complir amb el número mínim de participants”. En aquest sentit, la directora anima a totes aquelles famílies que tinguin alguna persona dependent al seu càrrec a dirigir-se al Centre de Cultura Popular La Violeta per demanar informació i acollir-se a aquest servei. “Els joves estaran molt ben atesos i els pares, mares i cuidadors podran disposar d’un temps per ells”, assegura la psicòloga.

Tot i que els gestors del servei tenen pensades diverses activitats per dur a terme amb els joves graciencs fins a principis d’estiu, afirmen que “estem molt condicionats pel tipus d’usuari” que s’aproparà al centre. Eugenia Hervás comenta que “hem de veure si són persones amb facilitat de comprensió dels jocs, amb problemes per parlar i fer-se entendre…” ja que d’això dependrà la programació.

El projecte s’estén a vuit districtes

Temps per tu va iniciar-se el curs passat a Sant Martí, Nou Barris i Horta-Guinardó. Després de la bona acollida, el servei s’està estenent a vuit districtes. El consistori té l’objectiu de que s’implanti a tot Barcelona al llarg del 2013.

Les activitats es realitzen en centres cívics, escoles, ludoteques i biblioteques, i estan dirigides a infants i joves de 4 a 18 anys. Cada equipament oferirà 15 places, i es preveu que en aquest curs puguin oferir-se 210 places en total.

Les famílies poden accedir directament al servei dirigint-se als equipaments. Les escoles ordinàries i especials i els serveis socials i de salut també podran derivar la família al servei a través d’un circuit establert.