La cultura popular és la protagonista de la festa. Foto: Ajuntament

Santa Eulàlia ja s’ha acabat. Des de divendres passat i fins ahir, gegants, capgrossos, dracs, diables, àligues, castellers, colles sardanistes i altres expressions de cultura popular han despertat per celebrar la Festa Major d’Hivern en honor a la copatrona de la ciutat, una tradició que compta amb segles d’història i que en les darreres edicions ha sumat tradició amb noves formes d’expressió a través de la llum.

Enguany s’ha afegit a la celebració el seguici festiu de Manresa, la ciutat convidada. A més, durant la festa també s’ha presentat la colla Ball de Bastons de Barcelona, una formació creada amb membres de les colles bastoneres de la ciutat perquè Barcelona pugui estar representada en un sol conjunt bastoner en ocasions especials. Una altra novetat ha estat la reproducció de la bandera de Santa Eulàlia que l’associació de recreació històrica La Coronela de Barcelona ha confeccionat i ha ofert a la ciutat.

I, com sempre, a tot plegat s’hi han afegit els actes que marca el protocol festiu de la ciutat, com el Ball de l’Àliga, la col·locació del penó, la passejada de les Laies, la jornada castellera o el correfoc, entre altres.

LA FESTA DE LA LLUM
Però més enllà dels actes tradicionals i de cultura popular, un dels vessants més destacats de la festa ha estat el festival Llum BCN, que enguany celebrava la seva quarta edició i que coincidia amb la declaració del 2015 com a any Internacional de la Llum per part de Nacions Unides. Per aquest motiu, l’Ajuntament i l’Institut de Ciències Fotòniques van preparar un acte per al passat 6 de febrer que marcava el punt de partida d’un any ple d’activitats relacionades amb la llum.

L’arquitecta Benedetta Tagliabue va fer un pregó a les set de la tarda al Saló de Cròniques de l’Ajuntament i, a continuació, la Colla Jove de Barcelona va oferir una actuació amb castellers lluminosos a la plaça de Sant Jaume. Amb aquest esdeveniment es volia fer visible la importància de la fotònica en una ciutat que concentra gran part de l’excel·lència en recerca i innovació del país.

Per altra banda, els vespres del passat cap de setmana es van poder veure una vintena d’instal·lacions lumíniques al cor de Ciutat Vella creades per alumnes i escoles de disseny, il·luminació, arquitectura o interiorisme de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut de Ciències Fotòniques i l’Associació Professional de Dissenyadors d’Il·luminació, entre altres entitats i artistes.

Per poder-les visitar es proposaven tres itineraris diferents: Mar, Catedral i Rambla. Cada un d’aquests recorreguts estava senyalitzat amb llums de diferents colors i guiava els visitants per tots els patis il·luminats. A més, paral·lelament als recorreguts pels patis dels edificis, Llum BCN també proposava instal·lacions artístiques a diferents places.

Tanmateix, i com en edicions anteriors, les projeccions a les façanes també han tornat a ser protagonistes durant les nits de festa. Així, la façana de l’Ajuntament, per exemple, ha projectat Barcekholm, el mapping que es va poder veure durant la Mercè de l’any passat, i Trets de llum, cinc càpsules audiovisuals creades per alumnes d’Elisava.

PREMIS CIUTAT DE BARCELONA
En el marc de les festes, dimarts passat també es van lliurar els Premis Ciutat de Barcelona, que distingeixen anualment la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a la ciutat per creadors i col·lectius o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen.

Entre els premiats d’aquest any destaquen la coreògrafa Sol Picó, el compositor Albert Guinovart, l’artista Jaume Plensa i el documental Ciutat morta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram