Les places són un punt de trobada clau en qualsevol tipus de ciutat o població. Però en el cas de Gràcia, les places són elements amb vida pròpia que mai descansen. Per tal d’evitar o alleugerir el fort impacte que genera l’ús gairebé ininterromput d’aquests espais per part de la població, el Districte de Gràcia porta mesos renovant algunes de les seves places. Unes obres que quedaran enllestides abans que finalitzi aquest any 2014.

Les places on s’està treballant són les del Diamant, de Gal·la Placídia, del Sol, de Lesseps i de Dones del 36, a la Vila de Gràcia, i de la Sedeta al barri del Camp d’en Grassot. Les actuacions que s’estan duent a terme en aquests espais –algunes de les quals ja encaren la seva fase final– s’han dissenyat amb l’objectiu de crear un espai públic renovat, amb una reordenació del mobiliari urbà i la generació de sinergies entre els diferents usos que s’hi duen a terme diàriament.

Pel que fa a la plaça de la Sedeta, les obres de renovació d’aquest espai van començar al novembre i es calcula que estaran enllestides pròximament. L’objectiu principal d’aquesta actuació és convertir aquesta plaça en el punt neuràlgic del barri del Camp d’en Grassot i instal·lar-hi un equipament social en una futura fase d’obres.

En el cas de la remodelació de la plaça Gal·la Placídia, en marxa des de l’octubre, es vol guanyar un total de 1.665 metres quadrats de superfície útil per als vianants.

La plaça del Sol serà objecte d’una intervenció basada en la renovació del mobiliari urbà, que inclou els escocells, l’arbrat i les escales d’accés a l’aparcament que hi ha al subsòl. Aquesta intervenció es realitzarà durant l’últim trimestre de l’any.

Les obres de la plaça de les Dones del 36 van estar motivades per la necessitat de renovar el sistema de clavegueram, que provocava filtracions d’aigua. En el cas de la plaça de Lesseps, el compromís del Departament de Territori de la Generalitat de restituir l’espai ocupat per la Línia 9 ha permès al Districte dur a terme diverses accions definitives a l’espai, amb l’objectiu de millorar-lo d’acord amb les demandes dels veïns. Tot plegat, un conjunt de mesures que intenten millorar la trama urbana de Gràcia.

Un indret de memòria

Hi ha indrets urbans que tenen una càrrega emocional i històrica innegable. Un d’aquests espais és la plaça del Diamant, protagonista d’obres literàries i de moments difícils de la història del país. Per aquesta raó, la renovació d’aquesta plaça s’ha treballat conjuntament amb el Taller d’Història de Gràcia i la Fundació Mercè Rodoreda. Per una banda, la intervenció urbana preveu reordenar el mobiliari urbà, augmentar el nombre d’arbres i redissenyar els badalots, les portes d’accés als refugis antiaeris de la guerra que es conserven en aquesta plaça.
Segons Josep Maria Contel, vicepresident del Taller d’Història, l’objectiu és “fer un monument amb escrits de la novel·la La Plaça del Diamant i d’experiències de gent que va patir els bombardejos”. Per altra banda, i a petició dels veïns, es durà a terme la restauració de l’escultura de la Colometa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram