El parc del Fòrum. Fotos: Ajuntament i Arxiu

Barcelona és molt més que el centre i els grans monuments que apareixen a totes les guies turístiques. Barris singulars i racons amb una gran càrrega històrica s’amaguen a diversos indrets de la ciutat. Llocs que molt sovint són desconeguts fins i tot pels mateixos barcelonins. En aquest sentit, Barcelona és una ciutat encara per descobrir pels seus veïns i veïnes.

Per aquest motiu, l’Ajuntament vol promoure el trànsit de barcelonins i visitants entre els diversos barris amb l’objectiu de redistribuir per tot el territori els ingressos i la riquesa generada pel turisme. Cada districte i cada barri és un món amb la seva personalitat pròpia, els seus monuments, les seves festes i la seva configuració urbanística característica. Tanmateix, quan un barceloní ha d’ensenyar la ciutat a una persona que ve de visita, cau en el tòpic de mostrar el seu barri i el centre de la ciutat. Per trencar amb aquest vici, el consistori vol que tant barcelonins com visitants s’endinsin en els diferents districtes per descobrir les Barcelones més amagades.

D’aquesta manera, els districtes podran atraure el turisme per tal de dinamitzat l’economia del territori. En aquesta línia, el comerç de proximitat i la restauració seran dos sectors que es podran beneficiar de l’arribada de visitants, tant barcelonins com de fora de la ciutat, alhora que es contribuirà a la millora de la imatge del territori entre els ciutadans.

NOUS ATRACTIUS

La marca Barcelona ofereix uns elements que són coneguts internacionalment. Tot i això, la redescoberta d’indrets i elements amagats als districtes barcelonins incorpora nous atractius a l’oferta turística barcelonina i fomenta que els turistes repeteixin la seva visita a la capital catalana.

En aquest sentit, l’Ajuntament està treballant per fer possible aquesta descentralització del turisme a la ciutat, una acció que contribueix a descongestionar algunes zones tradicionalment turístiques que reben una gran afluència de visitants i fomentar que els barcelonins coneguin degudament la seva ciutat i en redescobreixin els seus secrets més ben guardats.

 

10 districtes, 10 Barcelones

CIUTAT VELLA Aquesta zona concentra el nucli antic medieval de la ciutat i algunes restes de

l’època romana com la muralla.

EIXAMPLE Aquest districte aplega indrets emblemàtics i restes històriques com les trobades sota el Mercat de Sant Antoni.

GRÀCIA Elements històrics i artístics com la Casa Vincenç en un districte agradable amb esperit de poble.

HORTA-GUINARDÓ Un districte amb una forta relació amb el món de l’aigua que es fa palesa a les seves zones verdes com el Parc del Laberint.

LES CORTS El Monestir de Pedralbes, fundat el segle XIV, és un dels elements més importants.

NOU BARRIS El Parc Central compta amb espais d’innovació com el Fòrum Nord i masies antigues com la de Can Ensenya.

SANTS-MONTJUÏC L’avinguda del Paral·lel representa una de les artèries amb més vitalitat de tota la ciutat.

SANT ANDREU Una zona amb diferents espais que allotgen centres d’art i creació com la Nau Ivanow i la Fabra i Coats.

SANT MARTÍ L’Edifici del Fòrum i els gratacels del 22@ han menjat terreny a les antigues fàbriques de la zona.

SARRIÀ-SANT GERVASI L’Avinguda del Tibidabo acull més d’un quilòmetre de mansions i jardins de gran bellesa.