Font: Ajuntament de Barcelona

En la pandèmia més gran de l’últim segle, que ha comportat una de les caigudes del PIB més importants de la nostra història, el “no a tot” no és una opció. És per això que a Esquerra Republicana teníem clar, des d’un inici, que el no rotund als pressupostos municipals de 2021 no era possible.

Des del primer moment que es va començar a parlar dels comptes, ERC Barcelona vam posar sobre la taula un primer escull: la necessària derogació de la Ley de Estabilidad Presupuestaria (coneguda popularment com a llei Montoro), que asfixia econòmicament els municipis del país, impedint-los l’endeutament i l’ús de romanents. Si bé en un inici el PSOE i Podem van negar-ne la possibilitat, i fins i tot van arribar a plantejar una flexibilització descafeïnada de la normativa, finalment la pressió dels republicans a Madrid va permetre la suspensió de la llei Montoro, com a mínim, per a l’exercici del 2021.

Com diu la dita, tot va bé si acaba bé. Una vegada superat l’escull a Madrid, ERC Barcelona vam seure a la taula a negociar uns comptes municipals, amb la prioritat d’incrementar la resposta social a la crisi, tot engegant i reorientant l’economia de la ciutat. La suspensió de la llei Montoro per al 2021 gràcies al grup d’ERC al Congrés ha permès finalment uns pressupostos municipals molt més ambiciosos. Uns pressupostos acordats amb ERC, que creiem que estan a l’altura de les necessitats dels nostres veïns i veïnes.

En quines partides es tradueixen aquests pressupostos a la ciutat? Doncs, entre d’altres, en un augment de la despesa corrent en Serveis Socials de 25 milions d’euros; en un increment de 50 milions en les polítiques d’habitatge; de 26 milions en la millora dels centres educatius; de 4,5 en polítiques actives d’ocupació; de 9 en plans d’ocupació i de 10,5 en ajudes directes als sectors més afectats per la crisi de la Covid. També en l’augment de 20 milions d’euros (a afegir als 50 de 2020) del fons de rehabilitació energètica d’edificis (Fons MÉS Barcelona), en un fons de 30 milions per adquirir edificis per a activitat econòmica o habitatge, en un de 20 milions per a la reobertura d’establiments comercials o en un de 10 per adquirir locals per a activitat econòmica. En total, més de 300 milions d’euros que ERC Barcelona ha compromès en la resposta social a la crisi i en la reorientació de l’economia de la ciutat.

Gràcia, lògicament, no quedarà exempta d’aquestes inversions i, més enllà de les partides de ciutat que es puguin aplicar territorialment, ERC Gràcia estem acabant de tancar un acord amb el Govern del Districte per un paquet d’inversions especialment potent. En què es traduiran aquestes inversions? Doncs des de pacificacions d’entorns escolars a millores en centres esportius, passant per projectes de reurbanització de diversos carrers del districte o la millora d’equipaments. A falta de la presentació de l’acord, que tindrà lloc en els pròxims dies, ara com ara ja podem avançar que aquest permetrà desbloquejar millores per a Gràcia que fa temps que estaven al calaix. En tot cas, cal tenir en compte que totes aquestes inversions seran d’obligatòria execució el 2021. La incertesa sobre el futur de la llei Montoro o l’evolució econòmica per als anys següents ens obliguen, malauradament, a no comprometre partides més enllà del present any.

A ERC Gràcia som plenament conscients dels sacrificis titànics a què estan sotmesos bona part dels veïns i veïnes del nostre districte. Lluny d’amagar el cap sota l’ala, els nostres consellers i conselleres de districte han estat en tot moment a peu de carrer donant les explicacions necessàries, i entomant les crítiques oportunes. Des de l’empatia, i des del convenciment que aquest virus no el derrotarem fins que cadascú de nosaltres estigui segur, des d’ERC Gràcia hem donat la cara en tot moment. És, per tant, de rebut agrair a l’Olga Hiraldo, en Miquel Colomé, la Núria Pi, en Marc Bosc i en Guillem Roma haver estat al peu del canó, especialment durant els pitjors moments de la pandèmia.

Molts veïns i veïnes han expressat la necessitat que en aquests moments els polítics estiguem a l’altura, que deixem de banda momentàniament les disputes per ajudar els qui més pateixen. Des d’Esquerra Republicana hem entomat aquesta demanda sense deixar de banda les nostres funcions de control i escrutini al govern municipal. No en va, hem negociat els pressupostos per a aquest 2021, ja que no ens podíem permetre que, en un moment tan complex, la ciutat es quedés sense una de les seves principals eines per fer política.

ERC Gràcia volem ser una eina útil per als veïns i les veïnes. És per això que, durant tot el mandat, seguirem al costat de la gent, defensant allò que considerem legítim i lluitant contra el que considerem injust. Com diu l’Ernest Maragall, Gràcia és sinònim de llibertat, Gràcia és sinònim de república. A ERC Gràcia en som plenament conscients i, per tant, no defallirem en la defensa d’aquests valors, en els bons moments i en els moments més complicats.

per Max Zañartu, regidor d’ERC adscrit a Gràcia