Ernest Maragall Espai Línia

La sala de conferències de l’Espai Línia es va omplir per escoltar Ernest Maragall. Foto: Joanna Chichelnitzky

Ernest Maragall va guanyar les darreres eleccions municipals a Barcelona, però no es va convertir en alcalde. Amb aquesta espina, el candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es torna a presentar als comicis, tot i que en aquesta ocasió les enquestes sembla que no li són, per ara, tan favorables com l’hi eren el 2019. Sigui com sigui, Maragall es mostra confiat i diu que si es cregués les enquestes “seria un pèssim candidat”. Així ho va explicar ahir a la tarda en una conversa que va mantenir amb Arnau Nadeu, director editorial dels diaris Línia.

En l’entrevista celebrada a l’Espai Línia, en el marc del cicle de trobades La ciutat metropolitana, progrés i futur, el candidat d’ERC va fer un exercici de realisme i va reconèixer que, segurament, els resultats de les eleccions donaran un resultat molt ajustat amb quatre forces molt igualades. Es referia a la mateixa ERC, als comuns, al PSC i a Junts. “No serà com en altres ocasions una carrera de 100 metres, sinó de 5.000 i, per això, la campanya serà més decisiva que mai”, va augurar.

En aquest sentit, Maragall va esmentar el que, segons el seu punt de vista, és el cinquè candidat: l’abstenció. És per aquest motiu que el candidat d’Esquerra va assenyalar que guanyarà la candidatura que tingui “capacitat d’oferir projectes”.

Per altra banda, Maragall no va amagar cert optimisme en afirmar que està convençut que ERC serà la primera força i va reconèixer que, en aquests comicis, serà molt rellevant, a l’hora d’afrontar pactes postelectorals, el fet de poder ocupar la primera posició. “Estic en condicions de pactar amb Junts, amb els comuns i amb el PSC”, va afirmar el republicà sense voler detallar amb quina d’aquestes formacions prefereix entendre’s. “Ho determinarà la possibilitat”, va dir.

Les superilles i la gentrificació verda

Maragall es va mostrar molt crític amb alguns dels projectes que el govern d’Ada Colau ha posat en marxa en els últims temps. Així, va considerar que les superilles són un exemple de gentrificació verda, és a dir, una actuació urbanística que, en virtut de la reducció de la contaminació, està expulsant els veïns dels seus barris. “Des d’ERC ja vam avisar que això podia passar, però els comuns han actuat amb oportunisme”, va criticar. “En urbanisme, la reducció de la contaminació pot ser un criteri, però no l’únic”, va dir. El projecte del candidat d’ERC passa per “actuar en el conjunt de la ciutat i fer una reducció global del trànsit”.

Tanmateix, Maragall també va dirigir les seves crítiques cap al soci de govern dels comuns en el darrer mandat. El líder d’Esquerra a Barcelona va qüestionar el model de Jaume Collboni per reduir la contaminació i augmentar els espais verds. En una entrevista dins del mateix cicle de conferències, el socialista va afirmar que el seu projecte vol convertir els interiors d’illa de l’Eixample en parcs i jardins. “És un projecte que està bé, però en cap cas és la solució per reduir la contaminació”, va dir Maragall. “En tot cas, Collboni ha governat durant quatre anys i no ha fet res d’això”, va criticar.

Ernest Maragall Espai Línia

Ernest Maragall va conversar amb el director editorial del Línia, Arnau Nadeu. Foto: Joanna Chichelnitzky

Regular l’habitatge

En el tema de l’habitatge, Maragall es va mostrar clar i concís: “Veurem una regulació dels lloguers”. Malgrat això, va reconèixer que els canvis legals en aquesta matèria impliquen molts agents que cal tenir en compte. Es referia a administracions com la Generalitat o el govern de l’Estat espanyol.

Per altra banda, el candidat va alertar que el problema de l’habitatge que viu Barcelona no només se soluciona a cop de llei. “Cal crear i rehabilitar habitatges assequibles”, va afirmar.

Entre Colau i Trias

Maragall va aprofitar un altre dels grans temes que preocupa la ciutadania de la capital catalana per llençar un dard als seus competidors electorals. Pel que fa al turisme, el líder d’ERC va dir que el seu model no implica “ni turismofòbia ni massificació, és a dir, ni Colau ni Trias”.

Així mateix, Maragall no va voler desvincular aquesta qüestió de la resta de les que preocupen la ciutadania. Dit d’una altra manera, segons el seu parer, per aconseguir que el turisme “sigui un valor afegit i no un sector que generi dependència econòmica” cal que Barcelona enforteixi tot el seu teixit productiu. “Si tenim una economia forta, no haurem de dependre del turisme”, va dir el candidat alhora que reconeixia que cal oferir un turisme de qualitat i que no generi precarietat.

Drets i deures en neteja

En un altre dels grans temes que preocupen els barcelonins, Ernest Maragall va intentar fer una anàlisi més enllà dels titulars. Així, alhora que criticava l’actual govern municipal per defugir les seves responsabilitats i afirmar que els problemes de neteja que viu la ciutat tenen a veure amb el contracte signat amb l’empresa responsable del servei, Maragall va dir que també hi ha un problema de civisme. “Sempre parlem molt de drets, i això està molt bé, però no esmentem tan els deures que té la ciutadania”, va considerar. Sigui com sigui, el republicà va afegir que es tracta d’un cercle viciós: si l’Ajuntament no fa la feina ben feta, els ciutadans no responen.

Ernest Maragall Espai Línia

Ernest Maragall va distanciar-se tant de Colau com de Trias. Foto: Joanna Chichelnitzky

Una llei adaptada a la seguretat de Barcelona

Per altra banda, Maragall també es va referir als problemes d’inseguretat que alguns barcelonins consideren que pateix la ciutat. El candidat d’ERC va assenyalar que quan parlem d’aquesta qüestió s’ha de fugir de qualsevol debat que passi per “una subhasta” del nombre d’agents de policia que cal augmentar als carrers de la capital catalana. “Segurament en calen més, però això no és l’únic que hem de fer”, va explicar. “La millor política de seguretat és canviar el model productiu per posar fi a les desigualtats”, va afegir.

A més, Maragall va considerar que cal adaptar les lleis a la realitat de Barcelona i tenir un model de justícia “dissenyat per al tipus de ciutat que és Barcelona”.

El debat de l’aeroport

Com no podia ser d’una altra manera, Maragall també va referir-se a l’aeroport. “Almenys ara té sentit expressar propostes”, va dir el candidat quan fa pocs dies que s’ha posat damunt la taula construir una nova pista sobre el mar. “Hem perdut molts anys per culpa de la proposta unilateral del govern espanyol”, va afegir.

En aquesta línia, Maragall va reconèixer que Barcelona necessita connexions de llarga distància, però no va donar a conèixer la proposta d’ERC per aconseguir-ho. “En el seu moment explicarem quin és el nostre projecte per posar al dia l’aeroport”, va anunciar.

Visió metropolitana

L’últim dels temes que Maragall va tractar va ser l’encaix que ha de tenir Barcelona amb la resta de municipis que conformen l’àrea metropolitana. El candidat d’ERC va dir que cal “canviar l’actitud” de la capital envers les altres ciutats. “No podem caure en el paternalisme, però tampoc podem fer com passa ara, que sembla que ens defensem de l’àrea metropolitana”, va lamentar.

Així mateix, el líder d’ERC va apuntar que ell estaria disposat a parlar d’un alcalde metropolità que es votés per elecció directa. “Malgrat això, abans cal parlar de governabilitat en general”, va sentenciar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram