El convergent Xavier Trias va ser nomenat nou alcalde el passat 1 de juliol. CiU

Maite Fandos ja és la màxima responsable política de Gràcia, en substitució del socialista Guillem Espriu. Fandos combinarà la regidoria amb la quarta Tinença d’alcalde, un càrrec que sustenta les carteres de Serveis Socials, Salut, Dona, Esports i Joventut, entre d’altres. Aquesta barcelonina de 48 anys ha desenvolupat una llarga carrera dins de la federació nacionalista.

Militant de Convergència Democràtica des del 1986, l’any següent ja va tenir responsabilitats a l’oposició al districte d’Horta-Guinardó, on hi va estar fins al 1991. Després d’aquesta etapa al consistori barceloní, va estar lligada al departament de Benestar Social de la Generalitat de Jordi Pujol, i l’any 2000 va assumir la Direcció Executiva de l’Institut Català de la Dona, càrrec que va ocupar durant tres anys.

La nova regidora de Gràcia, Maite Fandos. CiU

L’alcalde Xavier Trias ja li ha posat deures tant a Maite Fandos com a la resta de regidors dels districtes de la ciutat. L’edil, que atorga una destacada importància als barris i al seu veïnat per encarrilar el futur de la ciutat, els ha indicat que prioritzin la feina a peu de carrer, que constatin les inquietuds, preocupacions i idees dels seus veïns i veïnes.

EL PP SURT GUANYANT

Per altra banda, el Partit Popular ha aconseguit que els tribunals li donessin la raó, i ha assolit un regidor més al consistori, arribant al novè representant. El gran perjudicat ha estat Convergència i Unió que n’ha perdut un, quedant-se amb 14 edils.

El PP ha recorregut a totes les instàncies judicials possibles per a que validessin una seixantena de vots, que havien estat anulats prèviament. En necessitava poc més d’una cinquantena de butlletes per arrabassar aquest regidor als convergents. Ha estat el màxim i últim tribunal, el Tribunal Constitucional, qui ha dictat sentència, i ha atorgat la raó i un escó als populars.

Així doncs, la convergent Elena Turalló cedeix la seva cadira a l’economista Maria Elisa Casanova, novena a la llista electoral d’Alberto Fernández Díaz.

UN GOVERN EN MINORIA

Aquest canvi de darrera hora ha provocat les crítiques de l’alcalde Xavier Trias cap al Constitucional. Unes paraules que han rebut la contrarèplica del PP. La seva repercussió en el nou govern municipal, però, és encara més profunda. Xavier Trias s’enfrontarà a quatre anys en una clara minoria, que haurà de solventar amb acords puntuals amb les diferents forces polítiques. De fet, el passat 1 de juliol, va ser nomenat alcalde amb el suport d’Unitat per Barcelona. Els vots dels seus dos representants, Jordi Portabella i Joan Laporta, van donar-li prou força per rebre el ceptre del consistori. Tot i així, es va quedar lluny encara dels 21 regidors que suposen la majoria al plenari.

Trias és bon coneixedor de la posició delicada en la que es troba. Per això, en el seu discurs d’investidura, quan aquest quinzè edil encara estava enlaire, el líder convergent va estendre la mà a la resta de grups polítics. “La Barcelona del futur no es construirà des d’una única opció política”, va exclamar.

CANVI A LES CORTS

La sentència del Tribunal Constitucional ha provocat, a més, un canvi de darrera hora a l’equip de govern del districte de les Corts. La marxa d’Elena Turalló del consistori ha deixat un buit al capdavant de les Corts, la que havia de ser la seva regidora, que serà substituida per Antoni Vives, un home de confiança de Trias.

En realitat, Elena Turalló ja havia estat la depositària de la confiança de Trias per lidiar de forma exclusiva amb temes delicats, com són la transformació del Miniestadi o l’enderrocament de la Colònia Castells.

Finalment serà Antoni Vives, el tercer Tinent d’alcalde, l’encarregat de negociar aquests conflictes. Vives haurà de combinar la regidoria amb les carteres municipals d’Urbanisme, Habitatge i Infraestructures, entre d’altres. Aquesta càrrega de responsabilitats sobre una persona ha estat objecte de crítiques de l’oposició, sobretot del PSC.

POLS A LES RETALLADES

La tasca de l’oposició s’ha intensificat les últimes setmanes arran les famoses retallades que presenta la Generalitat. Malgrat que ambdós governs estan liderats per Convergència i Unió, l’alcalde Xavier Trias assegura que no li tremolaran les cames quan creui la plaça Sant Jaume a negociar amb el president Artur Mas. En el discurs d’investidura va assegurar que seria “un alcalde exigent amb les polítiques de la Generalitat, amb lleialtat nacional, però treballant per aconseguir totes les inversions i serveis que pertoquen a la capital de Catalunya”.

A Xavier Trias se li presenta un mandat convuls, ja que haurà de bregar amb els interessos del seu partit a la Generalitat i alhora aconseguir que la tisorada no afecti a la ciutat. L’exalcalde socialista Jordi Hereu ja l’ha advertit que no admetrà cap retallada social, pel que encara s’estrenyi més el cercle. Si es produeixen les retallades, l’oposició se li llançarà al coll, i cal recordar que Trias és alcalde, però en minoria.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram