L’Arquebisbat de Barcelona ha fet un exercici de transparència per dissipar dubtes. Foto: Arxiu

Entre els anys 2000 i 2014, l’Arquebisbat de Barcelona va inscriure al registre de la propietat 133 immobles que considera que sempre han estat de la seva propietat. De fet, la mateixa arxidiòcesi admet en un comunicat que, si no ho va fer abans, és perquè la llei no li permetia.

El Registre de la Propietat es va crear el 1861 i, dos anys després, es va impulsar una llei per regular les propietats de l’Església. Al 1946, el franquisme va canviar el sistema i va atorgar al clergat la capacitat d’immatricular, una competència que fins aquell moment només havia tingut l’Estat. D’aquesta manera, l’Església podia inscriure finques al registre directament sense que calgués la revisió de cap institució. Però no va ser fins al 1998, amb la reforma de la llei impulsada pel govern d’Aznar, que l’Església va poder registrar espais de culte, ja que fins aquell moment es creia evident que eren propietat del clergat.

A partir d’aquesta reforma, les diferents diòcesis de l’Estat van començar a registrar tot el que consideraven que històricament era seu. Això ha provocat que en algunes zones, com per exemple al Bisbat de Vic, col·lectius com Unió de Pagesos hagin denunciat que l’Església ha registrat propietats privades.

“MÀXIMA TRANSPARÈNCIA”
Tot i que aquestes acusacions no l’afecten directament perquè es tracta d’una altra demarcació eclesiàstica, l’Arquebisbat de Barcelona assegura que “aposta per la màxima transparència”.

Per això, va decidir publicar la cinquantena d’immatriculacions que va fer en 14 anys, un llistat que inclou 133 immobles que són, bàsicament, esglésies i espais del seu voltant com rectories o locals.

En el comunicat, l’arxidiòcesi afirma que “en tot aquest procés” ha complert “escrupolosament la legalitat” i afegeix que només va inscriure al registre aquells immobles que apareixen al cadastre i dels quals tenien documents, com ara permisos d’obres o arxius històrics, que certifiquen que sempre han estat propietat de l’Església. També diuen que si es detectés qualsevol error “sempre es pot esmenar”.

 

A Barcelona l’Arquebisbat va
registrar 25 béns al seu nom

A Barcelona l’Arquebisbat va registrar un total de 25 béns immobles al seu nom durant aquest període. La majoria d’aquests són al districte de Ciutat Vella. En el cas de Gràcia n’hi ha dos: la parròquia de Sant Joan Baptista de Gràcia, situada al carrer de la Santa Creu, i la parròquia de Santa Maria de Jesús Gràcia, ubicada al carrer de Gràcia.

L’Arquebisbat de Barcelona assegura que els béns que va immatricular al Registre de la Propietat els va crear i els “ha conservat i cuidat amb diligència”. També diu que “sempre han estat a disposició de tots, creients i no creients”.

En un comunicat, l’arxidiòcesi explica que “immatricular un bé no concedeix la propietat; només dona seguretat jurídica”, però afirma que “la propietat de l’Església garanteix la cura i la conservació dels béns”. En el document afirmen que “s’està al corrent de pagament dels impostos corresponents” però, alhora, recorden que les seves propietats estan exemptes de pagar l’IBI.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram