Laia Bonet

Bonet ha dit avui que la transformació de Vallcarca “és urgent”. Foto: Pol Solà/ACN

L’Ajuntament ha presentat avui el pla urbanístic per transformar una part important del barri de Valllcarca després que dimarts posés en marxa el procés administratiu per desallotjar l’assentament que hi ha a l’avinguda de Vallcarca.

La transformació preveu la construcció d’una gran rambla verda de 2.800 metres quadrats, un parc central i uns 500 pisos nous, dels quals més de 200 seran de protecció oficial. La tinenta d’alcaldia i regidora del Districte, Laia Bonet, ha concretat avui que en la segona part del mandat es donarà un impuls a la transformació de la zona després de “dues dècades d’inacció” i ha descrit la reforma com a “urgent, complicada i delicada”.

Sobre el retard que acumula tot el projecte cal recordar que el parc central, que segons el consistori serà el “futur pulmó verd del barri i el districte”, és una iniciativa fruit d’un procés participatiu que va arrencar fa 10 anys i que va acabar amb un nou pla urbanístic aprovat el 2019. I en el cas de la rambla verda de l’avinguda de Vallcarca, fa 15 anys que la seva construcció està aturada.

D’altra, l’Ajuntament també preveu fer, just a sota les finques que s’han d’expropiar juntament amb el desallotjament de l’assentament, un dipòsit pluvial, el dissetè de la ciutat. Ha de servir per resoldre el problema de capacitat que té el clavegueram de l’eix Vallcarca-Gran de Gràcia.

Diverses entitats denuncien “manca de diàleg”

Justament aquest dijous entitats del barri han denunciat la “manca de diàleg” de l’executiu de Jaume Collboni per impulsar el projecte de transformació del barri. En un comunicat han assegurat que en dos anys i mig de mandat el govern no ha promogut cap espai de participació amb els veïns per abordar la forma en què preveu tirar endavant un pla basat “a seguir enderrocant finques on ja hi ha habitatge”. Han assegurat que a les zones del carrer Bolívar i l’avinguda Vallcarca afectades per la intervenció hi viuen prop de 300 persones i han exigit a l’executiu que expliqui quin pla de reallotjament ha previst per aquestes famílies. A més, han alertat de “l’impacte mediambiental” del projecte pels enderrocs i la construcció de nous edifici que implica.

En relació amb l’assentament de Vallcarca, les entitats han tornat a criticar que Bonet i la comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes, asseguressin dimarts que des de 2019 l’Ajuntament feia acompanyament als habitants de l’assentament. Han negat aquestes afirmacions i han demanat a l’executiu local que detalli “en què s’ha basat aquest seguiment”.

Entre les entitats de Vallcarca que donen suport a aquest comunicat s’hi troben el Sindicat d’Habitatge de Vallcarca, Som Barri, l’Heura Negra i Ruderal Cooperativa d’Habitatge.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram