Veïns al jardi de les cases del carrer Encarnació. Foto: Twitter (@l_salvem)

La decisió del govern de Barcelona En Comú de divendres passat de decretar una suspensió de llicències per fer nous edificis o grans rehabilitacions a la Vila de Gràcia, i part dels barris de la Salut, Vallcarca i Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, ha provocat reaccions desiguals.

La decisió del consistori, presa per la polèmica amb el probable enderrocament de les cases del carrer Encarnació, ha estat celebrada per entitats com Salvem l’Alzina, l’Associació de Veïns de la Vila de Gràcia o l’Oficina d’Habitatge Popular de Gràcia. D’altra banda, s’han mostrat molt crítics amb la mesura una gran part dels partits de l’oposició i la Cambra de la Propietat Urbana.

“VICTÒRIA DEL VEÏNAT”
Toni Ramon, membre de l’Associació de Veïns de la Vila de Gràcia, de Gràcia On Vas i de Salvem l’Alzina, creu que la suspensió de llicències era “imprescindible” i remarca que el cas de les cases d’Encarnació “posa de manifest que la protecció patrimonial a Gràcia és obsoleta. És positiu que es vulgui fer un nou catàleg”. Des de Salvem l’Alzina, però, afegeixen que “sempre ha de ser la lluïta veïnal la que acaba provocant que el govern municipal es mogui” i critiquen que aquesta vegada també hagi estat així “tot i tenir un govern municipal que es va erigir en defensor d’aquest tipus de qüestions”. Des de l’Oficina d’Habitatge Popular de Gràcia divendres passat mateix van parlar d’una “victòria del conjunt del moviment popular i del veïnat mobilitzat”.

“PROJECTES PARALITZATS”
Per la seva banda, Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana, afirma que “una suspensió de llicències sempre és negativa perquè paralitza l’activitat immobiliària i estem parlant de projectes que quedaran frenats durant un any”. Gorgues considera que “arriba un moment en què s’ajunten massa interessos contradictoris. Els veïns es queixen que falta habitatge però també demanen protecció patrimonial per a les cases… La promoció immobiliària permetria fer més de 20 pisos”. A banda, afegeix el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana, “el govern municipal no segueix cap línia política, va en funció del que diu la gent”.

Qui també ha criticat la mesura és el primer partit de l’oposició, el Grup Municipal Demòcrata, que ha denunciat que la suspensió de llicències a cinc mesos de les eleccions “és una improvisació producte de la mala gestió i l’electoralisme de Colau”. El seu regidor d’Urbanisme, Jordi Martí, creu que “la preservació dels valors patrimonials del paisatge de Gràcia es podria aconseguir si el govern Colau hagués tirat endavant el que ells mateixos van proposar fa dos anys: l’elaboració d’un Catàleg de Paisatge”. Martí veu “quatre anys d’inacció en l’àmbit del patrimoni arquitectònic i de paisatge urbà que passen avui factura”.

 

Salvem l’Alzina
no es rendeix

La plataforma Salvem l’Alzina continua disposada a plantar cara per mirar de salvar les cases d’Encarnació. La suspensió de llicència d’obres no afecta el futur projecte immobiliari però des de l’entitat expliquen que estan revisant l’expedient per si hi poden trobar algun defecte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram