Actituds incíviques i gossos sense corretja, algunes de les queixes dels veïns. Associació de Veïns i Comerciants de la plaça Lesseps

Quan fa divuit mesos es va donar per enllestida l’esperada reforma de la plaça Lesseps, molts veïns es van sorprendre del resultat final i van criticar la seva concepció arquitectònica, titllantla de “nyap”, un lema que va monopolitzar les pancartes que durant mesos van penjar dels balcons de la plaça. El predomini del ciment per sobre de les zones verdes i la carència d’es­pais hàbils per potenciar la convivència i la vida veïnal de la zona van ser dos dels punts més discutits de la nova plaça Lesseps.

A banda de les múltiples crítiques estètiques que es van realitzar, moltes veus van coincidir en assenyalar que la decepció amb el resultat final s’hauria pogut evitar si prèviament s’hagués dut a terme un procés participatiu seriós que hagués comptat amb la participació de tots els agents implicats.

PAL·LIAR MANCANCES

Una de les entitats que aleshores va erigir-se com la principal defensora d’un canvi en la fesomia de la plaça fou l’Associació de Veïns i Comerciants de la plaça Lesseps, que deu mesos després de la inauguració va remetre al Districte un llistat amb tots els aspectes que causaven malestar als veïns de la plaça i que eren susceptibles d’una millora. Aquest llistat devia quedar arraconat en algun calaix de la regidoria ja que el Districte no el va tenir en consideració, però a mitjans del mes passat l’entitat veïnal va tornar a la càrrega amb un nou informe sobre les mancances que en la seva opinió presenta la plaça, així com una sèrie de punts a millorar; aquests fan referència a aspectes com l’excés de vehicles que aparquen a les voreres de la plaça, els desni­vells ocults que hi ha als voltants de la boca del metro, els arbres morts i les zones de gespa en mal estat o la manca d’ús que se li dóna a l’amfiteatre. Però més enllà dels defectes puntuals, l’entitat també va proposar una sèrie de millores en la concepció de l’espai, millores com la construcció d’una pèrgola que proporcioni una zona d’ombra a la plaça, incorporar una zona de jocs infantils al costat de les pistes de petanca o habilitar com a centre cívic i esportiu l’edifici situat al costat de l’església dels Josepets, a la part nord de la plaça.

Actituds incíviques provoquen les queixes dels veïns. Associació de Veïns i Comerciants de la plaça Lesseps

Malgrat que la reforma de Lesseps ja és un fet, des de l’Associació es considera que “l’urbanisme de la plaça no està ni de bon tros tancat” i s’emplacen a la finalització de les obres de la Línia 9 del metro “per repensar alguns usos i la morfologia de la plaça, especialment de la part sud”. Per la seva banda, des del Districte s’indica que les qüestions que fan referència a les millores en aspectes de convivència “són un problema a abordar”, però ajorna el debat fins que l’arribada de la Línia 9 sigui un fet.

MÉS SUPORTS

Com s’ha dit, l’Associació de Veïns i Comerciants de la plaça Lesseps ha estat una de les entitats més reivindicatives a l’hora de reclamar canvis a la plaça Lesseps, però no és l’única. Aquesta darrera setmana un grup de veïns del carrer Velàzquez, just darrera de la biblioteca Jaume Fuster, s’han sumat a les demandes de l’Associació i denuncia que després de la reforma de Lesseps, el seu carrer ha perdut il·luminació i s’ha quedat “a les fosques”.