Un moment de la presentació de la Festa Major. Foto: Eduardo Corria

El carrer Lluís Vives, la placeta de Sant Miquel i rodalia i la plaça del Nord tornaran a participar en el concurs de carrers guarnits de la Festa Major de Gràcia. Això significa que aquest any hi haurà 24 carrers decorats, la xifra més alta des del 2001, quan n’hi va haver 25.

Davant d’aquest bon moment, la presidenta de la Fundació, Carla Carbonell, valora “que es recuperin carrers” perquè reconeix que és un símptoma de “bona salut” davant d’una festa que “porta feina” però que “es consolida”.

També ho pensa Eloi Badia, regidor del Districte, que coincideix a parlar de “bona salut” i ho diu després de la “seqüència” que ha pogut veure en quatre anys com a regidor. Per això, i tenint en compte la “xifra històrica” que representen els 24 carrers guarnits d’enguany, assegura que la festa “no té sostre”.

El millor exemple és el miler d’activitats que ompliran les places i els carrers del barri del 15 al 21 d’agost. Per tenir en compte la quantitat d’actes que s’hi faran durant aquests set dies, Badia parla d’un “ecosistema viu” i destaca la importància que hi tenen els veïns i veïnes, que són els organitzadors de gran part de totes aquestes activitats.

En aquest sentit, el regidor assegura que no hi ha “cap festa igual que coneguem” i destaca l’estima i la dedicació de tots els festers que s’impliquen per tal de guarnir els seus carrers i places i muntar activitats per a tots els gustos i públics durant set dies.

TRADICIÓ I CIVISME
Un dels fets que demostra aquesta empenta, però també la vigència de la Festa Major, és el 80è aniversari que celebren els carrers Progrés i Puigmartí, dues comissions que han guarnit el carrer cada any des del 1939, quan es va recuperar la festa un cop acabada la Guerra Civil.

Davant de tanta història, la presidenta de la Fundació, Carla Carbonell, posa èmfasi en la campanya ‘Respectem el guarnit’ i en l’associacionisme, la participació i la cohesió social, alguns dels valors que hi ha darrere les comissions que fan els guarnits.

És per això que demana als visitants que no facin malbé la decoració que hi ha als carrers i explica que “si algú vol un guarnit, que el demani a la comissió i, l’últim dia, quan es desmunti, el carrer en pot donar” sense cap més inconvenient. D’aquesta manera, tothom pot veure els decorats.

APOSTA VERDA
Una de les novetats més importants d’aquest any és la prova pilot que faran diferents carrers, juntament amb els serveis de neteja de BCN Neta, per tal de reciclar els guarnits. La idea del projecte és veure si es poden reciclar els materials que es fan servir per fer els guarnits, ja que actualment acaben al contenidor de rebuig un cop es desmunten.

De fet, molts dels elements que es fan servir són materials reaprofitats que els veïns i veïnes recullen durant tot l’any, com per exemple ampolles de plàstic, garrafes, taps i tota mena de materials. La qüestió és que, com que per fer els decorats es treballs amb pintura, amb cola o amb altres productes, cal veure si després es poden reciclar com un envàs qualsevol o cal donar-los un tractament especial.

La festa està en constant evolució, seguint els canvis que viu la societat, i un dels objectius és ser més sostenibles.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram