L’edifici, que acollia l’antic consolat danès, tindrà usos cívics i de barri. Foto: Google Maps

La Diputació i l’Ajuntament de Barcelona han arribat a un acord per cedir l’ús de l’edifici on hi havia l’antiga seu del consolat de Dinamarca. L’edifici està situat a l’extrem nord del carrer del Viaducte de Vallcarca, i limita amb el barri del Coll en una zona caracteritzada per la riquesa i la diversitat del moviment associatiu al barri.

Es tracta d’una finca de 472 metres quadrats que es distribueixen en una planta baixa i dos pisos superiors. A més, l’antic consolat compta amb una zona enjardinada, que està inscrita a l’Inventari de Béns de la Diputació i està protegida com a bé patrimonial.

La setmana passada el president de la Diputació, Salvador Esteve, i la regidora del Districte, Maite Fandos, van formalitzar el conveni de cessió, que concreta que el consistori haurà de destinar la finca del consolat a construir un equipament cívic o un casal de barri que actuï de dinamització cultural.

Aquest nou equipament podrà ser gestionat per les diferents entitats cíviques arrelades al territori. El conveni signat estableix que la cessió tindrà una durada de quinze anys a partir de la data de lliurament de la finca i també contempla que es podrà prorrogar per dos períodes de cinc anys més cadascun.

D’altra banda, l’Ajuntament s’ha compromès a fer els treballs d’adequació a la finca per tal que pugui acollir els usos cívics que es determinaran de comú acord amb les entitats del barri, mentre que la Diputació es compromet a dur a terme tasques de suport i col·laboració amb altres administracions, especialment en l’àmbit local, per a la consecució de finalitats d’interès comú. Una voluntat, segons asseguren, que ha quedat demostrada amb acords i convenis com el del nou ús de l’antic consolat de Dinamarca, així com en diferents activitats realitzades per aquesta mateixa entitat.

Per la seva banda, amb la signatura d’aquest conveni, el Districte assegura que dóna resposta a les reivindicacions dels veïns dels barris del Coll i Vallcarca i Els Penitents, que demanaven nous espais d’ús col·lectiu per a les seves diferents entitats.

Record pels antics propietaris

Un cop acordada la cessió de l’ús de l’edifici de l’antic consolat de Dinamarca, s’ha decidit que, per petició de la Diputació, a l’entrada s’hi instal·li una placa que serveixi per recordar l’artista Joan Junyer i Pascual i la metgessa i pedagoga Dolors Canals i Farriols. Aquest matrimoni era propietari de la finca, que van cedir a la Diputació l’any 1979.

Junyer va ser una de les principals figures de la pintura avantguardista catalana. Es va formar a l’escola de Francesc Galí, com Joan Miró, i va desenvolupar part de la seva activitat professional a París o a Nova York.

Per la seva banda, Canals va dedicar-se a la medicina i a la recerca i formació de professionals de l’educació infantil.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram