El Govern ha aprovat un decret llei per regular els preus del lloguer. Foto: Mar Martí / ACN

Regular el preu del lloguer en aquelles ciutats o barris on la falta d’habitatges n’ha encarit el cost. Aquest és el principal objectiu del decret llei que ha aprovat la Generalitat, que pretén controlar el mercat per donar solucions a la necessitat d’habitatge.

Segons aquesta nova normativa, el cost del lloguer podrà ser, com a màxim, un 10% més car del que marqui l’índex de referència de preus de lloguer a cada zona, un indicador que elabora el Departament de Governació des del 2017.

Però el decret llei que ha de regular els preus dels lloguers inclou algunes excepcions. Per exemple, el límit podrà ser de fins a un 15% per a aquells pisos que justifiquin que tenen unes vistes privilegiades o per a aquells que la zona comunitària tingui piscina o jardí. Per als pisos de nova construcció o que s’hagin reformat totalment, la llei també preveu un mínim més alt, en aquest cas del 20%, i una moratòria de tres anys abans d’haver d’aplicar el límit que marca l’índex. A més, els contractes que estiguin en vigor tampoc hauran d’aplicar el límit.

“POC EFECTIU”
Aquestes excepcions són una de les principals crítiques que fan des del Sindicat de Llogaters, que considera que la immensa majoria de lloguers seguiran sense tenir “cap mena de límit” en el preu.

A més, com que els preus es marcaran segons l’índex de referència de la Generalitat, l’entitat assegura que es partirà d’uns “preus irreals”, ja que l’índex té en compte els preus de mercat actuals, “inflats per la bombolla del lloguer”.

El Sindicat també diu que és un error que la nova normativa no contempli multes ni sancions per a aquells que no compleixin la llei, “una mesura essencial per fer efectiva la regulació”.

EN MANS DE LA CONSELLERIA
Perquè la regulació del preu dels lloguers s’apliqui en un barri o en una ciutat, prèviament s’haurà d’haver declarat la zona com a mercat d’habitatge tens, una competència que quedarà en mans de la conselleria de Territori i Sostenibilitat.

Aquells ajuntaments que ho vulguin sol·licitar hauran de demanar-ho al Govern presentant una memòria que ho justifiqui.

El preu de les ofertes de lloguer cau lleugerament

El preu mitjà d’oferta en el portal Habitaclia en el segon trimestre del 2018 es va situar en els 1.443 euros al mes. Aquesta xifra representa una caiguda del 3% respecte del segon trimestre del 2017.

Així ho diu un informe elaborat per l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, que detalla que, pel que fa als preus més demandats, durant el segon trimestre del 2018 es van situar en els 908 euros al mes, una xifra que implica una caiguda de l’1% respecte del mateix període de l’any 2017. Totes aquestes xifres, tal com remarca l’estudi, apunten a una tendència a la moderació dels preus.

Una altra qüestió que cal remarcar és la dificultat que té la gent que busca pis per llogar per arribar als preus de l’oferta. I és que al conjunt de Barcelona el 74% de la demanda se situa per sota dels 1.000 euros al mes, mentre que només el 32% de l’oferta se situa en aquest tram.

Per últim, cal destacar que el 79% dels anuncis d’oferta estan actius menys d’un mes i la seva mitjana anual és de 861 euros al mes, en la línia amb el preu mitjà de la demanda.