La plantilla de l’Hospital de l’Esperança ha iniciat una setmana de vaga. Arxiu

Els treballadors del consorci Parc Salut Mar, que aglutina la gestió de l’Hospital de l’Esperança o el del Mar entre d’altres, van iniciar ahir dilluns una sèrie d’aturades parcials per denun­ciar l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que ha plantejat el Parc Salut Mar per a 194 dels seus treballadors. Segons les dades dels sindicats, la vaga va tenir un seguiment d’aproximadament el 70% del treballadors de l’Hospital de l’Esperança que van parar l’activitat entre les nou i les onze del matí. Per la seva banda el Parc Salut Mar va xifrar el seguiment en aproximadament el 6,8% de la plantilla del centre.

REDUCCIÓ DE L’ERO

Inicialment les aturades s’havien previst per a tota aquesta setmana com a mesura de pressió sobre les negociacions que s’estan duent a terme entre empresa i treballadors, però segons declaracions de fonts pròximes a la negociació recollides per EFE, el passat dimecres es van acostar molt les postures i es va acordar reduir l’afectació de l’ERO a 85 treballadors. Les vies de diàleg van continuar obertes tota la setmana i en una altra trobada els treballadors van presentar un pla de reducció de despesa altrenatiu el qual permetria reduir la despesa en prop de quatre milions d’euros.

Aquest acostament de les postures ha fet que els treballadors flexivilitzessin les seves accions de protesta i la vaga prevista per tota la setmana s’ha reduit finalment a dilluns i dimecres. Tot i així la de dimecres podria acabar desconvocant-se ja que avui es tornaran a reunir dirigents del Parc Salut amb el comitè d’empresa i podria signar-se un preacord definitiu que concreti el nombre d’empleats afectats per l’ERO.

MANTENEN URGÈNCIES

Per altra banda, la setmana passada es va conèixer que gràcies a la pressió veïnal, la direcció de l’Hospital es fa enrere en la seva decisió inicial de tancar el servei d’urgències de l’Esperança que atenia unes 20.000 visites anuals. Aquest continuarà oferint servei tots els dies de la setmana de vuit del matí a vuit del vespre.

PLA INICIAL

El Parc Salut Mar, un consorci que gestiona l’Hospital del Mar, el de l’Esperança, el Centre Fòrum, el Centre Perecamps i els Centres Assistencials Emili Mira i López, va ser un dels primers organismes sanitaris públics en presentar un ERO per tal de reestructurar el seu pressupost davant l’anunciada bateria de retallades sanitàries. En un principi aquest pla d’ajust preveia l’acomiadament de 194 professionals, però a partir de l’anunci, les protestes de treballdors i usuaris de la sanitat pública no es van fer esperar i van obligar a obrir un període de negociacions que sembla que podria rebaixar els afectats de l’ERO a més de la meitat. En aquest sentit la reunió que se celebra avui pot ser definitiva.