Alguns moments de l’acte de dijous 26 de juny de recuperació de la memòria històrica de la Sedeta.Fotos:Ajuntament

Nou pas endavant en la recuperació de la memòria històrica de l’antiga fàbrica la Sedeta. Dijous 26 de juny, en el marc de les festes del barri del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, va tenir lloc un nou acte d’aquest ambiciós projecte, impulsat pel Districte i l’Associació d’Amics de la Sedeta, que va començar ja fa temps.

La primera part va servir per agrair i retre homenatge a les extreballadores i extreballadors de l’antiga fàbrica que han participat en el projecte col·laborant amb la cessió de documentació, fotografies i objectes, entre altres, o el seu testimoni oral, amb una visita guiada als espais que es conserven de l’antiga fàbrica. També es va fer la presentació pública del projecte i un passi d’imatges dels protagonistes.

Posteriorment, a la plaça de la Sedeta, la regidora Maite Fandos, acompanyada de l’extreballadora més veterana, dels consellers assistents i del president de l’associació Amics de la Sedeta, Andrés Encinas, va fer la descoberta de la senyalització històrica del recinte, on mitjançant una placa il·lustrada amb fotografies de l’antiga fàbrica s’expliquen els detalls més rellevants de la història d’aquest emblemàtic edifici fins a arribar a dia d’avui.

Una història que, després de diversos antecedents que també han contribuït a la seva difusió, s’està recuperant amb un projecte que, a més d’enriquir, ampliar i conservar el patrimoni industrial del barri, afavoreix la seva cohesió social. I tot plegat gràcies al procés participatiu i popular que s’ha generat al voltant de la recuperació, en la major part a través de la memòria oral, d’aquest senyal d’identitat del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova.

LA PRIMERA PEDRA

La recent inauguració de la senyalització de la plaça és la primera pedra del que serà la senyalització històrica de la Sedeta a l’edifici del Centre Cívic i del futur edifici de la plaça. D’aquesta manera, afirmen des de l’Ajuntament, es pretén explicar els diferents espais de la fàbrica i com s’han reconvertit en els espais actuals, perquè el visitant els conegui. I és que, del contacte amb persones relacionades directament o indirecta amb la Sedeta, n’ha sortit un material gràfic molt valuós.

Una fàbrica tèxtil del 1900

La fàbrica tèxtil de la Sedeta va ser edificada per l’empresa Pujol i Casacuberta, societat creada l’any 1899. L’any 1915 hi treballaven uns quatre-cents obrers i obreres del barri. Va ser una de les primeres indústries d’Europa en produir, amb telers mecànics, teixits de seda crua “Shantung”. D’aquesta activitat en procedeix el popular nom de la Sedeta. També produïa teixits de llana.

Després d’una història convulsa, la Sedeta va tancar definitivament l’any 1975. Era el final d’una fàbrica a Gràcia, però també el principi d’una història diferent: la reivindicació d’un hipotètic equipament, que amb els anys es va consolidar i del qual encara avui es pot gaudir. Després d’un intens moviment veïnal reivindicatiu, l’Ajuntament va expropiar el solar i part de les edificacions de la fàbrica per construir-hi equipaments educatius i socials per al barri.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram