La Vila reviurà la commemoració de la Revolta de les Quintes. Foto: Trabucaires de Santa Coloma de Gramenet

L’abril del 1870 la vila de Gràcia, juntament amb altres pobles del pla de Barcelona, es va revoltar contra el govern espanyol a causa de la mobilització de lleves ordenada per les autoritats espanyoles.

Aquesta revolta popular, coneguda amb la Revolta de les Quintes, va acabar amb un setge de sis dies per part dels militars espanyols que va provocar quasi una trentena de morts i un saqueig indiscriminat d’un gran nombre de cases. Com ja és tradició, Gràcia tornarà a viure enguany, el pròxim diumenge 19 d’abril, aquells fets històrics.

L’acte de recreació històrica dels moments més destacats d’aquells fets, com ara l’alçament de barricades per part dels veïns, el bombardeig de l’exèrcit o la cremada dels papers, tornarà a anar a càrrec dels Trabucaires de Gràcia, al mateix temps que també s’hi impliquen altres entitats de cultura popular de la Vila i agrupacions de trabucaires de la ciutat i d’altres zones de Catalunya.

La diada començarà a les 12 del migdia amb la cercavila, que farà el següent recorregut: Pla de Nicolás Salmerón, Gran de Gràcia, Travessera de Gràcia, Torrent de l’Olla, Diluvi i plaça de la Vila. Mitja hora més tard es farà la representació de la Revolta de les Quintes de 1870, a la plaça de la Vila i una hora més tard arribarà el torn de la Galejada final.