Un centenar de membres d’associacions veïnals i de diversos col·lectius locals de cinc municipis del Besòs van participar, durant el mes de febrer, en un fòrum per definir mesures per transformar l’entorn urbà de la zona. La biblioteca pública del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs va acollir, el divendres 21 i el dissabte 22, unes jornades que van servir per exigir una aposta per les polítiques socials.

Les poblacions implicades en aquestes trobades van ser Barcelona, Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet; és a dir, les poblacions que formen la zona coneguda com a Eix Besòs. L’objectiu de la iniciativa, que va comptar amb el suport de la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) i de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), era elaborar una agenda veïnal per impulsar canvis significatius a l’entorn urbà i social d’aquests municipis.

Per arribar a aquesta meta, el debat es va organitzar al voltant de cinc taules, cadascuna centrada en una temàtica diferent. Així, es van tractar les qüestions de l’habitatge, l’activitat productiva i el patrimoni, el transport i les infraestructures, el medi ambient i l’àrea metropolitana.

En primer lloc, diversos ponents van fer un debat inicial, que va anar seguit de l’organització dels grups de treball encarregats d’abordar cadascun dels temes establerts. Finalment, tots els grups van posar en comú les seves conclusions i van marcar el punt final a l’assemblea.

UNA BASE PER CONTINUAR
Amb tot, les jornades van complir la seva funció i van permetre constatar “l’enorme interrelació que tenen entre si els temes abordats”, segons detalla la FAVB en un comunicat. És per això que els participants van arribar a la conclusió que cal “desenvolupar a l’àrea del Besòs una forta intervenció pública i social que permeti transformar les condicions actuals en oportunitats de desenvolupament i benestar per al conjunt dels seus habitants”, diu el mateix escrit de la federació.

Els resultats d’aquest fòrum intermunicipal suposen l’inici d’una nova etapa en la lluita per aconseguir millorar les condicions dels veïns i veïnes del Besòs. Des de la FAVB, consideren que, a partir d’ara, les conclusions sorgides d’aquestes jornades participatives seran la nova “base sobre la qual continuar treballant” en projectes i iniciatives que afectin el conjunt “dels moviments socials de la zona”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram