Els Castellers de la Vila i els de Mont-real faran pinya. Foto: Ajuntament

Els Castellers de la Vila de Gràcia viatjaran aquest juliol a Montreal, la ciutat més gran del Quebec, per participar en el festival de circ Mont-real Complètement Cirque al costat de la colla castellera Castellers de Mont-real, la qual van apadrinar l’any 2007.

L’objectiu de la visita dels blaus a Mont-real és ajudar la colla quebequesa a continuar creixent en un marc on no és gens fàcil pel fet de ser una tradició importada de fora -els Castellers de Mont-real és l’única colla castellera de tot Canadà-, per les condicions climàtiques adverses, la impossibilitat de celebrar diades i per la manca de recursos.

En els darrers anys diverses delegacions dels castellers graciencs ja havien viatjat al Quebec per formar els castellers quebequesos, però en aquesta ocasió seran uns 150 els castellers que es desplaçaran.

ELS ORÍGENS
Els Castellers de Mont-real van ser fundats per un quebequès que va viure un temps a Barcelona i feia castells amb els graciencs. En tornar al Canadà, va decidir formar-hi una colla i des d’aleshores els blaus els han estat assessorant.

Ferran Pons, sotscap de colla dels Castellers de la Vila, ha visitat els castellers mont-realesos durant els 2 últims anys i explica que “la colla, que ja feia 4 o 5 anys que funcionava, veia que no tirava endavant per falta de coneixements tècnics, i el que vam fer va ser anar-hi a dotar-los d’això”. Pons afegeix que “la millora es va veient any rere any, i esperem que aquest any encara sigui més gran, perquè hi anem tota la colla”.