Els comerciants de la zona de la Gal·la Placídia s’han mostrat descontents amb les dates d’urbanització de la plaça després que el consistori barceloní expliqués que estarà enllestida a l’estiu de 2014.

“La reforma encara trigarà molt i el Pla de viabilitat que ens han posat no afavoreix als comerciants. Ens han tret zones de càrrega i descàrrega i ens han anul·lat passos de vianants, per exemple”. Així ho diu a Línia Gràcia Sílvia Manzana, membre de l’Associació de Comerciants de la Plaça Gal·la Placídia i responsable de la botiga Corazonhadas.

Es tracta d’una reforma molt demandada pels veïns i els comerciants de la zona que han hagut de conviure des de principis de 2011 amb els problemes derivats de les obres de l’estació de ferrocarril. Tot i que el consistori s’ha compromès a complir amb el termini, els comerciants no n’estan gaire convençuts i temen perdre encara més clients. “Ara s’ha animat una mica el pas de gent però en els darrers dos anys ha baixat un 60% la facturació. Les obres i el fet que ja no estigui el Mercat de la Llibertat ens han afectat molt”, assegura la botiguera.

D’altra banda, Manzana alerta que les obres han derivat en problemes d’il·luminació que han convertit la zona en “un territori apache en mig de Barcelona”. De fet, han augmentat els assaltaments a comerços per culpa de la mala il·luminació. “A la verduleria Rocío Discount van lligar a la dependenta per robar-li i el mateix va passar fa poc amb una caixera de l’Schlecker”, explica Manzana.

LA RENOVACIÓ DE LA PLAÇA

L’Ajuntament pretén començar amb les obres a l’octubre, just quan acabin les de l’estació de Gràcia de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), que s’ubica a la mateixa plaça. El projecte abasta una àrea de 7.600 metres quadrats i compta amb un pressupost de 2,1 milions d’euros.

Es tracta d’un dels projectes que el PP ha negociat amb el govern de CiU en el marc del segon paquet d’inversions del 2013. Amb aquest acord la plaça tindrà un espai més verd “deixant enrere el model de plaça dura i gris”, com comenta el líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz.

MÉS ESPAI PELS VEÏNS

La nova urbanització de la plaça Gal·la Placídia pretén recuperar el màxim d’espai possible pel passeig i el gaudi dels veïns. Amb les obres, es renovaran paviments i altres elements existents a la plaça com reixes de ventilació, enllumenat o el mobiliari urbà.

Tanmateix, també es plantaran arbres i plantes i s’instal·larà una xarxa de reg. Entre les novetats que acollirà la nova plaça també hi haurà dues àrees noves de jocs infantils.

A partir de l’octubre està previst que la plaça quedi coberta i hi puguin començar els treballs de reurbanització. Segons el districte de Gràcia, els deu mesos d’obres en superfície no seran tant problemàtics. De fet, el conseller d’Urbanisme de Gràcia, Jordi Tendero, ha explicat que permetrà que els comerços tinguin més visibilitat i accessibilitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram