La presentació de l’edició d’enguany de la Festa Major. Foto: Línia Gràcia

L’atemptat del 17 d’agost a la Rambla va marcar un abans i un després de la Festa Major de l’any passat. Molts dels actes que s’havien preparat per celebrar el Bicentenari de les festes es van cancel·lar i els fets que va viure el país van provocar un final abrupte i trist d’un dels moments més intensos i especials que viu la Vila de Gràcia durant tot l’any.

És per això que veïns i entitats esperen que aquest any es pugui recuperar la normalitat de la festa. La normalitat dels visitants passejant pels carrers guarnits i de la competició sana per emportar-se el premi al millor decorat. Però també la quotidianitat dels sopars a la fresca per celebrar la convivència i la feina feta durant mesos perquè carrers i places llueixin d’allò més. En total, els veïns podran gaudir de gairebé mil actes. Com explica el regidor del Districte, Eloi Badia, l’any passat “la Festa Major va servir per trobar aquells espais d’acollida” quan més falta feien a la gent.

Amb aquest esperit, s’encara l’edició 200+1, una Festa Major que se celebrarà entre els dies 15 i 21 d’agost i que encara estarà marcada per la celebració dels 200 anys de l’inici d’aquestes festes. Per Badia, el Bicentenari va servir “per veure tota la feinada que s’ha fet per arribar fins aquí, però també per agafar forces per mirar endavant”. Per, en definitiva, encarar el futur amb més ganes.

PODER FEMENÍ
Un dels altres elements que els organitzadors volen destacar és que, enguany, una dona s’encarregarà de llegir el pregó. En aquesta ocasió, la doctora Elena Carreras serà l’encarregada d’aixecar el teló dels set dies de festa que viurà la vila de Gràcia. Carreras prendrà el relleu d’Agnès Busquets i Roger de Gràcia (bipregoners de l’any passat), i serà la quarta dona, tot i que l’any passat també hi va haver un home, que s’encarrega de llegir el pregó en les últimes quatre edicions.

Pel que fa a la lluita contra el masclisme, el Districte ha elaborat una guia amb diferents associacions. També ha ampliat l’horari d’obertura dels punts d’informació per a persones que pateixin assetjaments o agressions masclistes, que estaran oberts fins a les sis de la matinada durant quatre dies. També instal·laran més lavabos i en reubicaran alguns per millorar-ne la seguretat.

RECORD DEL BICENTENARI
La celebració dels 200 anys de la Festa Major de Gràcia continuarà tenint un paper a l’edició d’aquest any amb l’exposició ‘200 anys de Festa Major de Gràcia’, que recordarà el seu origen amb documents i fotografies de l’època que mostren el passat de la celebració.

També es farà una exposició per commemorar l’‘Art de guarnir el carrer’ i una altra en honor als veïns i veïnes dels diferents carrers que es dediquen a preparar les activitats i els guarniments durant l’any, titulada ‘Festers, un any fent festa!’.

Pel que fa als carrers guarnits, aquest any hi haurà nous panells informatius de la campanya ‘Respectem el guarnit’, que remarcaran la feina que fan els voluntaris per crear l’espai i perquè la gent sigui més conscient el que costa guarnir els carrers. Com a novetat, també hi haurà una audiodescripció que descriurà els guarniments per a persones amb discapacitat visual.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram