Una pancarta de suport als treballadors de la sanitat. Foto: Twitter (@SuportGracia)

A Gràcia, com a tot arreu, el panorama que ha deixat la crisi del coronavirus és desolador. Els carrers estan buits, els negocis tancats i el silenci ho impregna gairebé tot. Un panorama que fa poques setmanes ningú es podia imaginar.

La crisi sanitària i econòmica està colpejant amb molta força. El dia a dia s’ha transformat d’una forma molt brusca i la llista d’actes i activitats que s’han cancel·lat és interminable. Els comunicats d’entitats, com per exemple dels Lluïsos o del Centre Artesà Tradicionàrius, anunciant suspensions s’han anat succeint.

SOLIDARITAT VEÏNAL
Aquest panorama també ha fet aflorar coses positives, com ara la solidaritat veïnal per ajudar els que aquests dies ho puguin necessitar més. En temps de confinament, l’ajuda mútua s’està convertint en una eina imprescindible, especialment per a les persones més febles que han vist trasbalsat el seu dia a dia. En aquest context s’ha creat el grup Suport Mutu Gràcia, que s’encarrega de coordinar les ajudes. En el seu grup de Telegram, convertit en el centre d’operacions, hi ha més de 1.200 persones.

Fent un cop d’ull al grup d’aquesta aplicació de missatgeria es pot veure la varietat dels missatges que la gent hi va escrivint. Tots tenen el mateix patró, el coronavirus, però hi ha volta varietat, ja que tant se n’hi troben que tenen a veure amb els drets laborals, amb l’elaboració de mascaretes o amb la petició d’ajuda per fer la compra. A banda, el grup Suport Mutu també envia molts missatges de recomanacions, a través el mateix grup i també del perfil creat a Twitter (@SuportGracia), com per exemple el que remarca la importància de detectar les persones del mateix edifici o de l’entorn proper que necessitin suport. “Fer saber a tothom que no està sol, que pot comptar amb l’ajut del veïnat”, es llegeix en un dels cartells que es fan córrer aquests dies.

El mateix que a Gràcia s’està repetint en altres barris del districte. Un exemple és a Vallcarca, on el grup de Telegram de Suport Mutu Vallcarca també treu fum. Hi ha 450 persones i també s’hi tracten les mateixes qüestions.

EL COMERÇ, MOLT TOCAT
Qui també està patint molt tota aquesta crisi és el sector del petit comerç, que des de fa dies s’ha vist obligat a abaixar la persiana amb només algunes excepcions.

El president de la Unió de Botiguers de la Travessera de Gràcia-Casc Antic, David Rodríguez, afirma a Línia Gràcia que la situació és complicada i es mostra especialment preocupat pel pagament dels lloguers. “Hi ha comerciants que han aconseguit que el propietari els faci una rebaixa però n’hi ha d’altres que no”, afirma Rodríguez. “L’activitat es va aturar d’un dia per l’altre però hi ha una sèrie de despeses fixes que s’han de continuar pagant”, afegeix Rodríguez.

Un altre dels temes que el president d’aquesta associació de comerciants posa al damunt la taula és el de les ajudes per part de les administracions. “No veiem gens clar com s’acabarà de fer tot i això genera molta intranquil·litat entre els comerciants”, apunta Rodríguez. Per acabar, creu que quan es farà més evident la gravetat de la situació és quan els negocis tornin a obrir. “Quan tornem a aixecar la persiana, que crec que encara queda força, la normalitat no tornarà d’un dia per l’altre. Costarà molt començar a recuperar-se”, conclou aquest comerciant.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram