El boom turístic dels darrers anys ha provocat que la xifra d’apartaments turístics que hi ha al districte hagi crescut molt. Foto: Arxiu

La problemàtica amb els pisos turístics a la Barceloneta ha esclatat aquest estiu. Veïns del barri han dit prou i han sortit als carrers per denunciar el descontrol que suposen alguns d’aquests allotjaments. Però és la Barceloneta l’únic indret de la ciutat on alguns d’aquests habitatges provoquen malestar i debat? La resposta sembla clara: no.

A Gràcia també fa temps que aquesta polèmica està al damunt de la taula del debat polític, amb una visió de la qüestió força diferent si qui parla és l’Ajuntament o les associacions de veïns. La plataforma ‘Gràcia cap a on vas?’, nascuda fa pocs mesos, denuncia que a “causa dels 27 milions de visites turístiques a l’any” que rep la ciutat, “indrets emblemàtics han estat perduts per als seus habitants”. La plataforma, en el seu manifest publicat el juliol, deixa clares les seves intencions: “No cedirem Gràcia a l’insaciable monstre del negoci turístic”. De moment, però, la realitat és que el nombre d’apartaments turístics s’ha disparat. Durant aquest any, abans que l’Ajuntament suspengués les llicències per a aquest tipus d’habitatges, al districte es van donar fins a 315 permisos. Aquest ritme ha provocat que actualment hi hagi a Gràcia 894 pisos turístics.

L’any 2012, la xifra era de 502. Toni Ramon, president de l’Associació Veïnal de Gràcia, integrat també a ‘Gràcia cap a on vas?’, afirma a Línia Gràcia que els pisos turístics són un problema “molt greu” que pateix la Vila. “Els pisos turístics maten el barri, ja que el fan més elitista i encareixen els lloguers. Qui viu en un pis turístic no forma part del barri i anem perdent el sentiment d’identitat”.

PLA D’USOS
Una de les eines més importants per intentar reconduir el problema és el Pla d’usos del districte. L’Ajuntament i ‘Gràcia cap a on vas?’ fa temps que mantenen contactes per establir les condicions d’un nou procés participatiu que ha de permetre que aquesta plataforma, que agrupa diferents associacions veïnals, intervingui en el disseny del nou Pla d’usos.

Ramon explica que de moment “s’ha aprovat un decàleg del Pla d’usos i allò que hauria de resoldre o plantejar perquè figura que el pla que en sortirà serà de consens”, i reconeix que “per part de l’Ajuntament hi ha ganes, també perquè el problema és tan greu que no el poden obviar. Una altra cosa és que sigui fàcil, ja que el Pla d’usos no ho resol tot”. Quan afirma que el problema és greu, Ramon posa com a exemple la situació que ha acabat creant la moratòria . “No sé què pretenia la moratòria esbombada però va aconseguir que hi hagi una situació complicada”, lamenta el president de l’Associació Veïnal de Gràcia.

UN CAS DIFERENT
La portaveu de l’equip de govern del Districte, Berta Clemente, afirma a Línia Gràcia que la situació dels apartaments turístics al districte no té res a veure amb la de la Barceloneta, que defineix com a “greu”. Clemente remarca que la moratòria demostra que han anat actuant “en funció del que ha anat apareixent” i afegeix que “la suspensió de llicències fa que el creixement sigui zero i això és molt important”. Al mateix temps recorda que quan van proposar el Pla d’usos “no hi havia debat turístic” i insisteix que el Districte continua “fent inspeccions, com sempre”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram