El carrer de Pau Alsina es va inaugurar el 17 de març. Foto: Ajuntament

Gràcia va recuperar el passat 17 de març un petit fragment de la seva memòria històrica. El carrer del Secretari Coloma va desaparèixer del nomenclàtor gracienc per deixar pas al carrer de Pau Alsina. Per celebrar-ho, el Taller d’Història de Gràcia va organitzar un acte per recordar la iniciativa impulsada des de la Comissió de nomenclàtor de Gràcia per restituir el nom que tenia el carrer abans de 1939.

D’aquesta manera, la nova denominació de carrer servirà per recordar la figura d’Alsina, teixidor barceloní que va ser diputat republicà a les Corts Generals entre el 1869 i el 1871 i senador per la circumscripció de Barcelona. Nascut el 1830 i mort el 1897, Alsina va ser el primer diputat que venia de la classe treballadora.

El nom del Secretari Coloma que es va implantar després de la Guerra Civil feia referència a Joan Coloma, secretari dels Reis Catòlics i del Tribunal del Sant Ofici de la Inquisició.

El canvi de nom va ser avalat per una consulta que es va fer el 2017. Els veïns van votar favorablement al canvi en una votació que va tenir 654 butlletes favorables (63%) d’un total de 1.041 vots.

RIERA DE CASSOLES
D’altra banda, el pròxim 31 de març es farà oficial el canvi de nom de l’avinguda Príncep d’Astúries, que passarà a ser la de Riera de Cassoles. Aquest canvi de nom ha estat impulsat per la Plataforma Riera de Cassoles, que va aconseguir recollir més de 5.000 firmes. Posteriorment els consells plenaris de Gràcia i de Sarrià-Sant Gervasi hi van votar a favor. Aquest canvi de nom ha estat criticat per un grup de veïns que formen part de la Plataforma Príncep d’Astúries Veïns i Comerciants.