El repte serà, com a mínim, igualar les 4.600 tones d’aliments que es van recollir l’any passat. Foto: Arxiu

Lluitar contra la pobresa i el malbaratament alimentari, participar en la reducció de l’exclusió, contribuir a l’exercici del dret a una alimentació suficient i saludable per a tothom, promoure la utilització més eficient dels recursos i contribuir al desenvolupament sostenible per a un món més net. Aquests són els objectius bàsics de la feina del Banc dels Aliments, l’entitat que, des de l’any 2009, organitza anualment el Gran Recapte, una campanya de recollida d’aliments bàsics que busca garantir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin l’ajuda alimentària que necessiten en el seu dia a dia.

El president de l’entitat, Eduard Arruga, explica que encara avui 250.000 persones necessiten l’ajuda del Banc dels Aliments, tot i que celebra que aquesta xifra no augmentés l’any passat. En aquest sentit, el Banc dels Aliments assegura que, segons les darreres xifres oficials, aproximadament el 20% de la població catalana viu en situació de pobresa.

En l’última edició del Gran Recapte es van recollir més de 4.600 tones d’aliments a tot el país (batent àmpliament el rècord de quantitat d’aliments aconseguida en darreres edicions) i, per tant, el repte d’enguany és, com a mínim, igualar els resultats del 2014.

Per tal d’assolir aquesta fita, el 27 i el 28 d’aquest mes, que és el cap de setmana triat per a la setena edició del Gran Recapte, s’ubicaran més de 2.000 punts de recollida de queviures a mercats i supermercats de tot el país.

BUSCANT VOLUNTARIS
Si bé l’objectiu del Gran Recapte és aconseguir aliments, aquesta tasca no es pot dur a terme sense la col·laboració de les desenes de milers de voluntaris que dediquen una estona del seu temps durant el cap de setmana al Banc d’Aliments.

Uns 23.000 voluntaris van participar en el Gran Recapte de l’any passat, però de cara a l’edició d’enguany, l’organització s’ha marcat com a objectiu que la xifra de voluntaris creixi fins als 25.000. Per assolir-ho, el Banc dels Aliments ja ha posat en marxa la campanya de captació de voluntaris, que es pot formalitzar al portal web informatiu d’aquesta campanya solidària (http://www.granrecapte.com/ca/voluntariat).

El formulari permet apuntar-se com a voluntari (que cobreix unes 3 o 4 hores durant el cap de setmana) o com a coordinador (l’encarregat de coordinar un equip d’entre 2 i 5 persones per torn).

Un cop s’hagin acabat les recollides, el mateix dia 28 també serà necessària la col·laboració de més grups de voluntaris que s’encarregaran de separar i classificar els aliments que arribin a les quatre seus que el Banc té a cadascuna de les províncies del país. El procés d’inscripcions per a aquesta part del Gran Recapte ja està en marxa i es pot formalitzar al mateix lloc web de la campanya.

Aliments de llarga durada

Tot tipus d’ajuda és benvinguda, però l’objectiu primordial del Gran Recapte és aconseguir aliments nutritius de llarga durada, com ara oli, llet i altres derivats lactis, llegums cuits i conserves de carn i de peix.
Al mateix temps, el Gran Recapte vol crear consciència i sensibilitzar la societat respecte al problema del malbaratament alimentari.

Les quatre sucursals del Banc van distribuir més de 22.000 tones d’aliments durant el 2014, que es van encarregar de repartir unes 700 entitats socials.

A més, per a totes aquelles persones que tinguin dificultats per desplaçar-se fins als punts de recollida, l’organització ha habilitat l’opció de fer una donació d’aliments online des del mateix portal web de la campanya.