Les eleccions al Parlament del 14 de febrer van tenir a Gràcia un guanyador diferent que al conjunt del país. Mentre que els resultats generals van deixar un empat a 33 escons entre el PSC i ERC, amb els socialistes guanyant en vots, al districte la victòria va ser per a JxCat. La formació independentista, amb Laura Borràs al capdavant, va aconseguir reunir un total de 12.334 vots, que li van representar el 23,5% dels suports. Un cop més es va confirmar que a Gràcia l’independentisme és molt fort, ja que ERC va ser la segona força gràcies als 10.970 vots obtinguts (20,9%), als quals cal afegir el 10,6% de suport a la CUP (5.574 vots) i, tot i que no va entrar al Parlament, els 1.596 vots (3%) del PDeCAT. És a dir, l’independentisme es va situar en un 58% de suport.

Així doncs, el doblet independentista va provocar que el PSC, que tenia Salvador Illa com a candidat, s’hagués de conformar a ser la tercera força més votada amb 9.210 vots (17,5%). Tot i això, cal remarcar que els socialistes van aconseguir sis punts més de suport al districte en comparació amb les eleccions del 2017.

Darrere del PSC es va situar En Comú Podem, que presentava Jéssica Albiach de cap de llista. Els comuns van tornar a firmar uns resultats discrets (8 diputats) i a Gràcia van obtenir un percentatge de vot del 10,8% (5.689 paperetes). De fet, la CUP els va estar a punt de superar, ja que la formació de l’esquerra independentista que liderava Dolors Sabater es va quedar a només 115 vots dels comuns.

L’independentisme va aconseguir a Gràcia un suport que va arribar al 58%

LA IRRUPCIÓ DE VOX
La pitjor notícia de la nit electoral del 14-F va ser l’espectacular irrupció de la formació d’extrema dreta Vox al Parlament després d’aconseguir treure 11 diputats i situar-se com a quarta força. A Gràcia, tot i això, el partit que tenia a Ignacio Garriga de cap de llista no va obtenir uns grans resultats i es va haver de conformar amb la sisena posició, tot i que sí que va quedar per davant de Ciutadans i del PP. El partit ultra va tenir el suport de 2.285 veïns (4,3%). Ciutadans, per la seva banda, després de guanyar les eleccions del 2017, va patir una patacada espectacular amb Carlos Carrizosa encapçalant la llista i va veure com només aconseguia retenir 6 dels 36 diputats. Al districte va ser la setena formació amb el 4,2% del suport (2.193 vots), per davant del PP, que amb Alejandro Fernández de número 1 també va firmar uns resultats pèssims amb només tres diputats. A Gràcia els populars es van quedar en el 3,3% dels suports (1.739 vots).

BAIXA PARTICIPACIÓ
Lògicament, aquestes eleccions van estar marcades per la pandèmia. Això va provocar que la participació caigués en picat respecte les del 2017, que d’altra banda havien registrat una xifra rècord. Llavors va votar el 79,1% del cens, mentre que aquesta vegada ho va fer el 53,5%. A Gràcia, per la seva banda, la participació va ser del 63,3%, 6,2 punts superior que la del conjunt de la ciutat, on va ser del 57,1%.

Els barris: quatre victòries de JxCat i una d’ERC

Pel que fa als cinc barris del districte, JxCat va obtenir la victòria en quatre (la Salut, el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, Vallcarca i els Penitents i la Vila de Gràcia), mentre que ERC va aconseguir ser el partit més votat al Coll.

Així doncs, en el cas de JxCat, el millor resultat el va aconseguir a la Salut, on va rebre el 25,8% dels vots. A la resta de barris on va guanyar, el suport a la formació que liderava Laura Borràs va ser el següent: un 24,4% al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, un 23,4% a Vallcarca i els Penitents i un 22,8% a la Vila de Gràcia. Al barri on no va guanyar, el Coll, JxCat va ser la tercera força amb el 18,1% dels suports.

Pel que fa a ERC, la seva victòria al Coll la va obtenir amb un 20,9% dels suports, només quatre dècimes percentuals per sobre del PSC. En la resta de barris, els republicans va ser segons a tot arreu: al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova (22,2%), a la Salut (21%), a Vallcarca i els Penitents (18,8%) i a la Vila de Gràcia (18,8%).

Els socialistes, per la seva banda, van aconseguir ser el segon partit més votat al Coll (20,5%), mentre que a Vallcarca i els Penitents (18,4%), al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova (18,2%), a la Salut (17,1%) i a la Vila de Gràcia (16,4%) van ser la tercera força.

Pel que fa a la CUP, el seu millor resultat el va firmar a la Vila de Gràcia (13,2%), cosa que també van fer els comuns (13%). En el cas de Vox, el seu millor paper va ser al barri del Coll, on va recollir el 6,5% dels suports.