El solar del carrer Vallcarca, 37 deixarà de ser un espai en desús gràcies a un projecte anomenat L’hort de l’ametller que impulsa la Fundació Ametller, en col·laboració amb altres entitats, per fomentar l’ocupació entre persones sense llar.

Es tracta d’un dels dos emplaçaments del Districte inclosos en el projecte Pla Buits que ha impulsat l’Ajuntament per donar un ús temporal a solars descuidats de la ciutat.

“La Fundació Ametller representa el projecte però el durà a terme Tarpruna en col·laboració amb el Centre Heura i la Fundació per la Pau”, explica a Línia Gràcia German Martínez, coordinador de formacions de Tarpuna.

A part de fomentar la cohesió social i l’intercanvi al barri, l’hort també permetrà apropar la cultura agrícola a la ciutat.

En el cas de Gràcia el consistori havia posat a disposició de les entitats també el solar del carrer Farigola, 19. En aquest cas, s’ha declarat deserta la cessió d’aquest espai ja que “la proposta d’activitats de l’entitat Rebobinart no es considera suficient per dinamitzar l’emplaçament”.

DINOU ESPAIS DE LA CIUTAT

Des que al mes de novembre es va obrir el període de presentació de projectes, un total de trenta organitzacions sense ànim de lucre han presentat les seves propostes per donar un ús a dinou solars buits de la ciutat. En total es van presentar 42 projectes per gestionar de manera temporal aquests espais.

Un cop acabat el concurs, la Comissió d’Avaluació del Pla Buits ha proposat la cessió de catorze dels dinou emplaçaments posats a disposició de les entitats, associacions i fundacions de la ciutat. La resta, cinc espais, s’han declarat deserts perquè simplement no s’han presentat propostes o les presentades no s’han considerat suficients per dinamitzar l’espai.

La majoria dels projectes guanyadors del concurs, concretament nou, són horts urbans, molts dels quals estaran gestionats per persones amb risc d’exclusió social.

PROJECTES AUTOSUFICIENTS

Tot i que uns dels cinc criteris de valoració era l’autosuficiència dels projectes, l’Ajuntament ha decidit assumir una part de la despesa associada a les tasques d’adequació dels terrenys, tal com ja es preveia que podia passar a les Bases del Concurs.

En aquest moment s’està estudiant tècnicament quines són les tasques necessàries per a la posada en funcionament dels projectes guanyadors com més aviat millor.

Els objectius del Pla Buits

L’objectiu principal que persegueix el consistori amb el Pla Buits és promoure el desenvolupament d’usos o activitats d’interès públic en un conjunt de terrenys municipals d’arreu de Barcelona.
L’Ajuntament ha ofert a les entitats dos emplaçaments per cada Districte per homogeneïtzar l’impacte de la iniciativa per tota la ciutat.
La finalitat d’aquest projecte és regenerar el teixit urbà i promoure el dinamisme social a l’entorn, mitjançant la recuperació, adequació i potenciació d’aquests espais fins ara en desús.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram