Acte gitanos Gràcia

Un moment de l’acte durant el qual es va descobrir la placa. Foto: Ajuntament

Ha fet falta esperar molt de temps, però, per fi, la plaça del Poble Romaní ha passat a dir-se plaça del Poble Gitano. Aquest canvi es va produir el passat 8 d’abril, el Dia Internacional del Poble Gitano, quan es va fer la descoberta de la nova placa amb la presència dels integrants de l’Associació de Gitanos de Gràcia i del regidor Eloi Badia, entre altres persones.

Aquest canvi és resultat d’una petició que l’Associació de Gitanos de Gràcia va començar a fer, segons diu el seu president, Ricard Valentí, ja fa sis anys. Els seus objectius, afegeix, són posar fi a una discriminació que ve des de fa anys i donar visibilitat a la comunitat. “Posar-li el nom de plaça del Poble Romaní, el 1993 quan es va estrenar, era una manera de dir gitanos amb la boca petita, ja que llavors hi havia molta discriminació”, afirma Valentí. “Ara hi ha més llibertat d’expressió”, afegeix.

D’altra banda, no es pot continuar parlant d’aquest avenç sense recordar la importància que té la plaça per a la comunitat gitana del barri. Tal com recorda Valentí, aquesta l’ha trepitjat i viscut des de fa tants anys que la sent com una part seva. “Els nostres pares ja jugaven aquí i la meva generació s’hi ha criat. És part de la nostra història”, insisteix esperant que mai s’oblidi qui ha omplert durant dècades la plaça de vida.