Joan Subirats, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat. Foto: ACN

L’Ajuntament ha preparat un paquet de mesures en l’àmbit de la cultura per fer front a la crisi generada per la pandèmia del coronvarius i pal·liar els seus efectes en el teixit cultural de la ciutat. La voluntat del govern municipal és intentar ajudar a què la cultura segueixi viva i que aquesta ajudi a recuperar el pols ciutadà quan se superi aquesta situació.

El paquet consta de deu mesures:

  1. Convocatòria d’una subvenció extraordinària d’1 milió d’euros posant especial atenció en aquelles estructures més febles vinculades a la cultura de base en totes les seves variants i sectors (teatres de proximitat, espais de creació, cooperatives culturals i altres entitats del sector).
  2. El festival Grec 2020 afegirà a la programació dissenyada per aquesta edició el màxim nombre de produccions aixecades per companyies del país i de la ciutat que hagin quedat cancel·lades des del 15 de març al 30 d’abril, o en dates posteriors s’allarga l’estat d’alarma. El certamen s’allargarà al mes d’agost per ampliar el marge de reprogramacions.
  3. Al juliol, conjuntament amb la resta d’ajuntaments organitzadors del festival de dansa Quinzena Metropolitana, es tornaran a programar els espectacles. El Grec, Districte Cultural i altres programes municipals acolliran en teatres i altres espais el màxim nombre de produccions de companyies locals programades a la Quinzena i que han estat posposades.
  4. Avançament de caixets de programacions posposades durant l’estat l’alarma. L’Ajuntament avançarà a companyies i artistes part dels caixets dels espectacles i activitats programats i posposats a causa de la crisis, com en el cas de la Quinzena i Districte Cultural.
  5. L’Ajuntament destinarà una partida d’inversió extraordinària d’1 milió d’euros, canalitzada mitjançant llibreries de Barcelona, per incrementar els fons de les biblioteques de la ciutat.
  6. El consistori facilitarà a la Cambra del Llibre i a la resta d’actors implicats tots els permisos necessaris i la pacificació de carrers i avingudes de la ciutat en la data en què finalment se celebri la diada de Sant Jordi d’enguany. Per la seva part, el festival literari Món Llibre que organitza l’Ajuntament al CCCB i el MACBA es reprograma i es farà els dies 20 i 21 de juny.
  7. Reorganització del calendari de grans esdeveniments culturals i musicals que tenen lloc a Barcelona en cas que sigui necessari. S’ha establert un espai de coordinació impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona amb els diferents responsables dels esdeveniments i les infraestructures de la ciutat per tal de reprogramar-los i evitar qualsevol cancel·lació.
  8. La propera convocatòria del programa Districte Cultural serà més àmplia per donar cabuda al major nombre possible de produccions que es vagin cancel·lant al llarg del període en què estigui vigent l’estat d’alarma.
  9. Reforçament dels fons destinats a la convocatòria per subvenció de l’IBI de l’ICUB per a entitats culturals obertes al públic, com ara sales de teatre, cinemes, espais de creació, comerç cultural i llibreries. Creació de subvencions per finançar el 100% de les taxes per rodatges audiovisuals a la ciutat fins al 31 de desembre de 2020.
  10. Priorització de les vies ordinàries de suport al teixit cultural, tals com subvencions, programacions i comunicacions públiques. Aplicació específica en l’àmbit cultural de les disposicions generals referents a manteniment de contractes i ocupació derivada, extensió i modificació de terminis quan sigui necessari. Consideració dels efectes de la situació d’alarma en futures convocatòries de subvencions.

PETICIONS A L’ESTAT I A LA GENERALITAT
En paral·lel al paquet de mesures, l’Ajuntament ha fet una crida a les administracions competents en matèria cultural perquè emprenguin mesures fiscals i econòmiques dirigides al sector.

Al Govern de l’Estat se li demana que enguany destini els 25 milions d’euros previstos en el conveni de bicapitalitat pendent de formalitzar, prioritàriament a fer front al dèficit conjuntural que es produeixi en els equipaments de capitalitat durant l’estat d’alarma, i a fer una aportació extraordinària dins del conjunt de mesures per donar suport al teixit cultural de la ciutat.

El consistori també demana a l’Estat reduir l’IVA cultural al 0%, assimilant-lo al de l’àmbit educatiu, com a mínim fins al desembre del 2020. A més, l’insta a establir nous criteris per adequar al nou context la definició de causa “per força major” per tal de facilitar, en cas que sigui necessari, la reprogramació d’esdeveniments culturals, tot contemplant les diverses casuístiques del sector i l’impacte de la crisi en la seva viabilitat econòmica.

Quant al Govern de la Generalitat, l’Ajuntament li demana que creï un espai de coordinació mentre duri la crisi per tal de canalitzar conjuntament les mesures en l’àmbit de la cultura que impliquin a ambdues institucions.

També l’insta a tancar un acord amb l’Institut Català de Finances per tal d’obrir una línia de microcrèdits de fins a 20.000 euros, a interès molt baix o zero, per tal de poder atendre demandes i necessitats de petites i mitjanes empreses culturals, facilitant-ne els tràmits necessaris.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram