El comerç, amb molts autònoms, està vivint dies molt complicats. Foto: Línia

Un dels sectors que està patint amb més duresa la crisi del coronavirus és el dels autònoms. L’aturada brusca de l’activitat econòmica està perjudicant greument els professionals que treballen per compte propi. Molts estan patint una caiguda molt forta dels seus ingressos, mentre que d’altres han vist com directament la seva activitat ha quedat reduïda a zero.

Aquesta realitat ha provocat que aquests treballadors hagin demanat mesures excepcionals a les administracions públiques per combatre aquesta situació d’emergència. De fet, dimarts el govern espanyol va aprovar un reial decret de mesures extraordinàries que contempla que els autònoms que deixin de facturar almenys un 75% menys de la mitjana de facturació del semestre anterior, o que la seva activitat hagi quedat suspesa, tindran dret a rebre una prestació d’atur. La quantitat es determinarà aplicant el 70% de la base reguladora i la seva duració serà d’un mes i es podrà ampliar fins a l’últim dia del mes en què acabi l’estat d’alarma, suposant que aquest es prorrogui. En paral·lel, també s’assegura que els autònoms no consumiran l’atur en el cas que en un futur hi hagin de recórrer perquè deixen la seva activitat.

MESURES “INSUFICIENTS”
Les mesures aprovades són, des del punt de vista de Josep Sánchez-Llibre, president de Foment, “insuficients”. En una entrevista a ‘Aquí Cuní’, Sánchez-Llibre ha criticat que els treballadors autònoms no aturin del tot la seva activitat hagin de seguir assumint les cotitzacions socials. El president de Foment ha recordat que els autònoms són el 18% de la població activa haurien de tenir “les mateixes condicions que els empresaris en determinades situacions d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació”.

Per la seva banda, la Generalitat destinarà fins a set milions i mig d’euros en una línia d’ajuda als autònoms que formin part d’alguns dels sectors tancats per les autoritats i que no tingui ingressos alternatius. Les ajudes per cada cas seran de 2.000 euros si el treballador acredita una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació. Tot i això, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha admès que caldrà anar més enllà i aprovar més ajudes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram