Imatge de l’exposició ‘Senyes d’identitat. Retrats de dones’, impulsada per Hèlia Dones. Foto: Hèlia Dones

L’objectiu del confinament és frenar els contagis de coronavirus i, per tant, salvar vides. Però què passa si a casa teva convius amb un perill pitjor que un virus? Això és el que es plantegen les víctimes de violència masclista que han de passar la quarantena amb els seus agressors. Per tal d’aconseguir que, en aquest cas, estar confinades no sigui sinònim d’estar aïllades, les entitats i institucions que normalment constitueixen la xarxa de suport d’aquestes dones s’han hagut de reconfigurar.

Un exemple d’això és l’entitat Hèlia Dones, que normalment atén més d’un centenar de dones l’any i fa la majoria d’activitats al casal de barri Espai 210. Les seves integrants tenen clar que ara és més important que mai que continuïn oferint el seu servei, ja que la situació de les víctimes de violència de gènere “s’ha agreujat”, tal com ha admès la directora de l’entitat, Montserrat Vilà, en declaracions a aquesta publicació. De fet, en aquestes setmanes ja s’han trobat amb un cas especialment greu. “Una de les dones que atenem va patir una agressió molt forta i va haver d’anar a l’hospital; la violència masclista no s’atura per res”, lamenta Vilà. Com a mínim, aquesta víctima no es va trobar sola, perquè des d’Hèlia Dones van poder “oferir-li servei jurídic”, explica. I és que, malgrat tot, l’acompanyament que fan les advocades, les psicòlogues i la resta de voluntàries d’Hèlia Dones continua en marxa.

D’altra banda, les entitats demanen que “es reforcin els serveis públics d’atenció a les víctimes, com els SIAD, perquè puguin mantenir la seva tasca”, segons explica Vilà. “No estava contemplat atendre les dones per telèfon”, reconeix. Per tant ara cal “que posin més gent a agafar trucades”, afegeix.

COMPROMÍS INSTITUCIONAL
Des de les institucions tenen clar que “el confinament en cap cas vol dir impunitat”, tal com va dir la inspectora dels Mossos d’Esquadra Montse Escudé durant una roda de premsa del Departament d’Interior. El conseller d’aquesta àrea, Miquel Buch, va assegurar que la Generalitat ha dissenyat una “nova estratègia per fer front a la violència masclista en aquesta nova realitat”, un pla que implica el conjunt de la ciutadania a l’hora de denunciar possibles agressions.

En la mateixa línia, la Diputació de Barcelona ha engegat la campanya ‘Contra la violència masclista, que no ens aturi el confinament’, que insta a la població a trucar al 112 en cas que creguin que algú pot estar patint violència masclista. Alhora, el telèfon d’atenció a les víctimes, gratuït i confidencial, segueix funcionant les 24 hores del dia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram