Les dues manifestacions es van fer a la plaça de la Vila. Foto: Sílvia Jardí / ACN

La plaça de la Vila es va convertir els dos últims dimarts del mes (20 i 26) en un dels epicentres de la ciutat on diversos veïns es van manifestar per exigir que la crisi social provocada pel coronavirus s’encari donant prioritat “a la vida abans que el capital”.

Les mobilitzacions, convocades per diferents col·lectius, van servir per exigir “mesures que posin per davant les persones abans que els beneficis” i per defensar els serveis públics i la redistribució de la riquesa. La protesta del dia 26 va acabar amb la lectura del manifest ‘Ens hi van els drets i ens hi va la vida’. El text feia una crítica a les retallades en sanitat i alertava d’una possible “degradació” dels serveis públics si aquests s’externalitzen.

Algunes de les propostes dels manifestants van anar des de la prohibició dels ERO i els ERTO fins a l’augment del salari mínim interprofessional o la garantia d’una prestació econòmica a totes les persones sense ingressos i l’augment dels impostos. En paral·lel, també es va rebutjar “l’ús de l’exèrcit i dels cossos policials” per limitar els drets polítics i civils i es va demanar la derogació de la Llei Mordassa, que es regularitzi la situació dels migrants i que es tanquin els CIE.

Els Mossos d’Esquadra van intentar evitar la protesta del passat 20 de maig

TENSIÓ I INCIDENTS
La protesta del dia 26 es va fer sense incidents, cosa que no va passar durant la del dia 20, quan la concentració va acabar desembocant amb moments de tensió amb els Mossos d’Esquadra, que van mirar d’impedir la manifestació.

Els agents, seguint les directrius que prohibeixen les manifestacions durant l’estat d’alarma, van intentar evitar que els concentrats mostressin els cartells que duien. Això va provocar que els ànims s’escalfessin i una dona acabés detinguda per, segons la versió policial, negar-se a identificar-se. Va ser denunciada per atemptat contra els agents de l’autoritat.

Des de la Xarxa de Suport de Gràcia van qualificar els fets de “vergonya” i van recordar que la convocatòria s’estava fent “amb totes les mesures de seguretat”. La CUP, per la seva banda, va demanar la compareixença del conseller d’Interior, Miquel Buch, per l’actuació dels Mossos.

“DRETS EN QÜESTIÓ”
Tornant a la protesta del dia 26, aquesta també va servir per comprovar la preocupació entre els manifestants per la pèrdua de drets que hagi pogut provocar l’estat d’alarma. “S’està posant el dret de manifestació en qüestió amb l’excusa de l’estat d’alarma, quan els feixistes surten quan els dóna la gana? Ens agradaria que la resposta fos negativa però veiem que no és així”, va afirmar una de les concentrades en declaracions a l’ACN.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram