Una imatge del pati interior de la finca. Foto: Twitter (@carlesbenet)

“La política municipal no és comprar a preu d’habitatge per construir equipaments”. L’afirmació és del regidor Eloi Badia, feta el passat mes de novembre. Tres mesos, en política, poden donar per molt i fa pocs dies el serial de les casetes del carrer Encarnació va tancar el seu gir després que Badia anunciés divendres passat que, finalment, l’Ajuntament ha decidit apostar per l’expropiació. És a dir, per la compra forçada.

Badia, que divendres va convocar una roda de premsa amb urgència per fer l’anunci, va explicar que la decisió arriba després de mesos de negociació amb la propietat, que no tenia intenció de vendre perquè volia tirar endavant un projecte immobiliari. El Districte també havia estat en converses amb l’entitat Salvem l’Alzina, que ha lluitat per aconseguir salvar les cases i l’alzina bicentenària, i que havia pressionat amb insistència al consistori.

COST “MOLT ASSEQUIBLE”
Durant la compareixença, Badia no va explicar quin cost tindrà l’expropiació per a l’Ajuntament, tot i que s’hi va referir com a “molt assequible”. Sí que va detallar que la intenció del consistori és que l’espai aculli una guarderia, una zona verda i pisos socials i va justificar el canvi de decisió perquè suposa “uns guanys per Gràcia que són molt evidents”. També va afegir que “la ciutadania ha guanyat a pols l’expropiació de les cases.

Cal tenir clar que el procés d’expropiació tindrà un calendari llarg. De fet, Badia va precisar que primer caldrà obtenir una majoria política per modificar el Pla General Metropolità, que podria votar-se al ple municipal del mes d’abril. Si s’obté la majoria política, cosa que està per veure, s’hauria de fer una votació final que podria ser al mes de setembre. És a dir, en el següent mandat.

DESALLOTJAMENT
La decisió d’expropiar va ser molt ben rebuda per Salvem l’Alzina, ja que l’entitat sempre havia deixat clar que només acceptaria aquesta opció. D’altra banda, pocs dies després de l’anunci de Badia l’entitat va veure com es complia un dels seus temors, el desallotjament de les persones que ocupaven les cases d’ençà que va saltar la polèmica per mirar de protegir-les.

Els Mossos d’Esquadra, per ordre del Jutjat de Primera Instància número 57 de Barcelona, van desallotjar l’espai per retornar-lo a la propietat i que aquesta pugui fer les obres necessàries per garantir la seguretat de l’edifici.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram