Enmig d’una atapeïda agenda, Eloi Badia atén Línia Gràcia per explicar com encara l’edició del Bicentenari de la Festa Major. Tot i que admet que enguany la preparació de la celebració ha portat més feina que mai, afegeix que li ha proporcionat un plus de vitalitat i energia.

Enguany la Festa Major arriba al Bicentenari. Deu ser especial ser el regidor en una edició tan significativa…
I tant! El Bicentenari ens ha permès refrescar-nos i aportar noves idees i crec que aquesta edició serà única i especial. Per l’envelat, perquè tallarem el carrer Gran i el guarnirem, pels nous carrers, les enramades, els concerts especials, pintarem la façana del Districte… Ens hem carregat d’energia i hem tret una vitalitat que ens fa pensar que hi pot haver 200 anys més de festa ben viva a la Vila.

Ara ho comentava. Aquest any el nombre de carrers ha pujat a 22. Creu que el Bicentenari arriba en un dels millors moments de salut de la festa?
La Festa Major ha tingut molts bons moments de salut, tot i que és veritat que ara estem en un moment de molta activitat i energia. Dos carrers més, activitats noves… És el que deia ara, el Bicentenari també ha servit per carregar piles. Hi ha hagut molt d’esforç i segurament aquestes piles quedaran desgastades, però això ens ha de servir per agafar embranzida per als anys que vindran.

Enguany el programa inclou moltes novetats i més de 400 actes. Quins destacaria?
D’actes n’hi ha de molt destacats on hi haurà molta afluència, però potser, personalment, em quedo més amb els de dia, de petit format, on pots trobar molts carrers amb un públic de proximitat, on veus que hi ha un caliu que hem de preservar. També em quedo amb l’impuls que es fa a la festa inclusiva, amb la implicació de molts carrers i entitats que fa que la Festa Major pugui aportar aquest valor.

Precisament durant els últims anys s’ha treballat molt per fer que la festa sigui més diürna i familiar. Objectiu aconseguit?
Sí. Realment ara es pot gaudir de la festa a qualsevol hora del dia i ja no hi ha aquelles aglomeracions a última hora sinó que hi ha activitats durant tot el dia. El pol d’atracció és tan gran que ens visita molta gent, però d’una forma repartida.

Una de les novetats és el mural de la façana del Districte, que serà un element més dels guarnits. D’on va néixer la idea?
Des de l’equip de govern, parlant amb els treballadors vam tenir la idea de fer una picada d’ull a aquesta edició. No vam fer un procés com el dels carrers però sí que vam plantejar diferents opcions i vam parlar amb la Fundació a veure què els semblava. Finalment la que va encaixar millor va ser la del mural efímer per pintar la façana. I la veritat és que és un projecte rodó perquè el guarnit acaba fent un homenatge als carrers i a la feina ingent de la gent que hi ha al darrere.

La tasca d’aquests veïns que hi ha al darrere és un dels secrets perquè la Festa Major sigui possible.
Sens dubte. És el que la fa especial. Quan tu vas a la Festa Major vas a veure una calidesa humana, una dedicació, una estima… que fa que sigui única. El potencial de la Festa Major és que al darrere hi ha una feina liderada pel mateix veïnat, cosa que fa que tot tingui un atractiu inconfusible. I això és el que hem de preservar.

Aquest atractiu fa que cada any moltes persones gaudeixin de la Festa Major. Creu que és un dels grans reclams perquè la Vila traspassi fronteres?
Crec que enfocat així diria que no, que la Festa Major no busca traspassar fronteres. En tot cas busca trobar-se amb les seves arrels, la seva història, fer una festa que la puguin gaudir els veïns… El que sí que és veritat és que, com que hi ha una feina molt ben feta, es traspassen fronteres. Però l’objectiu, quan parlem amb la Fundació, no és ser un reclam per a tot el país i tenir milers i milers de visitants.

Com valora fins ara la celebració, que va començar el 2 de maig, del Bicentenari?
Molt positivament. Un dels reptes més grans era poder disposar de nou de l’envelat i guanyar un nou espai. Ha estat un èxit absolut. Està tenint una molt bona acollida, les entitats s’hi han implicat, les escoles també… Hi ha una activitat frenètica. Tenim les exposicions de l’envelat i el Bicentenari també ha servit per recuperar diferents tradicions… Ara viurem el clímax i ja estem començant a pensar què hem de fer a la tardor i com fem el tancament. Però crec que el projecte de l’envelat, que era molt ambiciós, ha sortit rodó i el teixit associatiu i veïnal ha estat capaç de poder entomar-lo. Les administracions, realment, a banda de dotar de més recursos i eines, hem tingut un paper d’acompanyament.

Fa pocs dies la Fundació Festa Major de Gràcia va rebre la Medalla d’Honor de la ciutat. Segurament és un dels millors reconeixements que la festa pot rebre.
Sí. Era un reconeixement pendent. De la ciutat és el més gran que es pot tenir i es va concedir de forma unànime. La qüestió va ser més aviat escollir en quin moment es donava i el Bicentenari era la millor opció per poder fer un reconeixement a la Fundació i, sobretot, als festers.

Per acabar, expliqui’ns una mica com viurà el regidor la Festa Major.
Són dies molt intensos, no parem. Intentem trobar-nos amb tots els carrers, hi ha una agenda institucional molt variada… Es fa de gust perquè et trobes amb molta gent i es comparteixen espais festius i lúdics amb els veïns, cosa que és un plaer. Dormim poc, però és el que toca en aquesta festa. Som els últims que fem les vacances però és un final de curs polític inoblidable.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram