Els veïns que van frenar el desnonament. Foto: Twitter (@HabitatgeGracia)

Gairebé un centenar de persones, convocades pel Sindicat de Llogaters i l’Oficina d’Habitatge Popular de Gràcia, es van concentrar el 23 d’octubre a primera hora del matí davant d’un edifici de Travessera de Gràcia per evitar el desnonament d’una família que viu de lloguer en un dels pisos i que no ha pogut assumir la pujada de 1.000 a 1.300 euros que la propietat li demana.

Els concentrats esperaven des de primera hora la comitiva judicial, que finalment no va ni intentar entrar al pis. El matrimoni, en Juan i la Lívia, fa 17 anys que viuen a Gràcia, 12 dels quals en aquest pis amb els seus tres fills. Havien estat pagant en l’últim any els 1.000 euros d’abans de l’augment ­–el que es coneix com una vaga parcial– però des d’ara l’estratègia, acordada amb el Sindicat de Llogaters, és la de no pagar res –vaga total– veient la negativa de la propietària a negociar.

Durant una roda de premsa convocada a davant de l’edifici, el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, va denunciar que “la llei permet les pujades abusives de lloguer i els desnonaments i, per tant, és la ciutadania qui s’organitza per protegir les famílies quan es vulneren els drets humans”. “Si avui no hi hagués hagut un centenar de persones protegint el Juan i la Lívia, la comitiva judicial i policial els hagués expulsat”, va afegir Palomera. El cap visible d’aquesta entitat també va voler destacar que la família “fins ara sempre havia pagat el lloguer de forma religiosa, han cuidat la comunitat i són una família estimada i respectada pels veïns”.

Des del Sindicat de Llogaters i altres entitats critiquen que el govern de Pedro Sánchez no hagi regulat els lloguers i que hagi mantingut una llei que “permet les pujades sense límit”. També denuncien que, si bé darrere del cas d’en Juan i la Lívia no hi ha un fons voltor, és l’exemple de les “pujades abusives del lloguer” per part dels propietaris locals.

PODEM VIRALITZA EL CAS
El cas d’aquesta família de Gràcia es va tornar viral el mateix dia dels desnonaments després que la portaveu d’Unides Podem, Irene Montero, fes públic un vídeo a través del seu perfil de Twitter on instava la propietària del pis a negociar una solució. En el tuit, Montero va fer públic el nom de la propietària, que posteriorment li va respondre el tuit dient-li que era “lamentable que una persona amb un càrrec polític envïi un missatge d’aquestes característiques”, al mateix temps que denunciava que el Sindicat de Llogaters l’estava amenaçant. Des del Sindicat, per la seva banda, fa mesos que denuncien que la dona és la propietària de set immobles i diverses places d’aparcament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram