Els veïns van celebrar dissabte passat la decisió del Districte. Foto: Twitter (@protegimilla)

“Deixem el projecte de rambla de Prat pel proper mandat. Ens donem temps per cercar els consensos necessaris per a no haver de renunciar a habitatge públic”. Amb aquest tuit anunciava el regidor Eloi Badia, el passat 19 de març, la decisió d’aparcar el projecte municipal de construir pisos de protecció social a l’illa formada pels carrers Astúries, Jaén i de l’Àngel i la travessia de Sant Antoni. Aquest projecte immobiliari, que incloïa expropiacions a particulars, estava emmarcat en la reforma urbanística de la rambla de Prats.

L’anunci de Badia va arribar després de mesos d’oposició veïnal encapçalada per la plataforma Protegim l’Interior d’Illa, que va néixer a finals de l’any passat. Des del moment que es va conèixer el projecte, els veïns van denunciar que, si el bloc de pisos s’acabava fent, perdrien, no només el petit espai verd de l’interior d’illa, sinó llum i visibilitat des de casa seva. En tot moment els veïns van deixar clar que no s’oposaven a la construcció de pisos socials però si als “pisos electorals” i a un projecte que qualificaven de “nyap”.

PROPOSTES REBUTJADES
El projecte havia anat patint modificacions per mirar d’aconseguir l’acceptació veïnal. De fet, la plataforma de veïns havia dit rebutjat quatre propostes diferents, cosa que també havia fet l’oposició. La darrera proposta contemplava un bloc amb onze pisos.

L’endemà que Badia anunciés que es deixava el projecte per al següent mandat, des de Protegim l’Interior d’Illa van emetre un comunicat per “agrair enormement” a Barcelona En Comú i a tots els partits de l’oposició la decisió de “prendre el temps necessari per treballar aquest projecte entre tots, des del rigor i el consens que mereix”. Els veïns també van voler deixar clar que, tot i els canvis en el projecte, havien mantingut la seva oposició perquè, entre altres, “no garantia la pervivència del plataner centenari, reduïa dràsticament la il·luminació de molts veïns, implicava la destrucció de l’edifici històric de Vallmitjana, suposava una gestió nefasta dels diners públics i preveia construir microhabitatges”.

Per últim, des de Protegim l’Interior d’Illa deixen clar que durant els pròxims mesos seguiran “ferms i organitzats per exigir una solució dialogada que aporti habitatge social sense castigar els veïns i preservant les zones verdes”.