Les botigues de la ciutat ja s’estan tornant a posar en marxa. Foto: Ajuntament

“Ja sé de set negocis que tinc a prop que no tornaran a obrir”. Qui pronuncia aquestes paraules és en Sergio Moral, el president de l’eix comercial Nou Eixample i propietari d’una botiga de subministres informàtics.

La pandèmia del coronavirus ha deixat el petit comerç de la ciutat en una situació molt delicada. Més de dos mesos després de l’inici de l’estat d’alarma, avui Barcelona ha entrat en la fase 0,5 del desconfinament. És un pas més perquè les botigues puguin començar a estar una mica més a prop de la normalitat. El rastre de totes aquestes setmanes, però, és força desolador. “Et parla algú que en el seu negoci ha salvat els mobles però la magnitud de la tragèdia…”, afirma Moral amb un punt d’abatiment. En el seu cas va tenir la botiga dues setmanes completament tancada i llavors es va tornar a posar en marxa a poc a poc. El negoci el porta amb la seva germana i els tres treballadors que tenia se’n van anar a casa amb un ERTO. Ara, però, ja n’ha fet tornar un. Explica que han anat treballant per la quantitat d’ordinadors portàtils i altres aparells que la gent ha necessitat per teletreballar o per a l’escola a distància dels fills. Tot i això, el 90% de la seva clientela són empreses que fins fa pocs dies estaven totes tancades.

TRES RESTAURANTS
Una altra persona que té molt a dir de tot el que ha viscut aquests dies és en Jordi Navarro, president de l’eix comercial Fabra Centre (Sant Andreu), i propietari de tres restaurants al passeig Fabra i Puig: una pizzeria, una hamburgueseria i una taverna basca. Tots tres locals tenen una capacitat d’entre 80 i 90 persones i donen feina a 35 persones.

“A l’hostaleria gairebé no et pots permetre tancar una setmana. Doncs imaginat dos mesos”, afirma Navarro. “Una situació com l’actual no l’havia viscuda mai. És frustrant, et genera impotència… Veus que no hi pots fer res però hi segueixen havent unes despeses fixes per pagar”, lamenta. Navarro diu que de moment segueix endavant amb els tres restaurants però diu que aviat haurà de “prendre decisions més exhaustives”. Sobre el panorama general del sector de la restauració a la ciutat, el seu diagnòstic és clar i contundent: “La restauració està al límit”.

COIXÍ SOCIAL
En el marc d’aquesta reobertura progressiva -prop del 80% dels comerços dels eixos ja han obert-, des de la Fundació Barcelona Comerç celebren que a partir d’ara ja no caldrà cita prèvia per anar als comerços i que s’hagi retirat la prohibició per a les botigues de roba de fer rebaixes. Un dels vicepresidents de l’entitat, Pròsper Puig, afirma que “era una situació absurda que només feia que posar pals a les rodes”.

D’altra banda, Puig explica que la situació dels eixos comercials a causa de la crisi del coronavirus és força diferent en funció de la zona. “En alguns eixos la situació és millor i en d’altres pitjor perquè ja tenien problemes previs”, diu. Tot i això, destaca que aquests dies “s’ha reforçat el vincle” entre els comerciants perquè s’ha arribat a la conclusió que “només ens tenim a nosaltres”.

En paral·lel, Puig també considera que l’augment de les compres digitals pot acabar beneficiant el petit comerç. “Hi ha comerços que s’han posat les piles amb el tema digital i d’aquesta situació en podem sortir més ben posicionats”, afirma.

Per acabar, el vicepresident de la Fundació Barcelona Comerç també deixa clar que, en un context de dificultats econòmiques per a molta gent, el comerç local farà més que mai el seu paper de “coixí social”. “Nosaltres som molt més que un servei de compra i venda. També som veïns i ens ajudem. No hem de crear cap relat perquè ja el tenim”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram