El passat 26 de juliol es va signar el conveni per la cardio-protecció dels 16 eixos comercials que conformen la Fundació. Aquest conveni inclourà la instal·lació de desfibril·ladors a les seus dels eixos comercials que ho desitgin, així com formació en primers auxilis i d’utilització de l’aparell. Vam tenir l’oportunitat de parlar amb Elisa Gómez de Tejada Gimeno, directora general d’Informame, l’empresa que fa anys que col·labora amb un dels eixos de la ciutat i que es farà càrrec de cardioprotegir els comerços de la ciutat.

Dia de la signatura del conveni amb Informame, amb Gómez de Tejada (segona per l’esquerra). Foto: Fundació

Què és Informame?
Informame és una empresa que va sorgir fa vuit anys de la mà d’un grup de persones que feien feina dins el món de l’emergència. Veiem la necessitat d’implantar cursos per saber atendre les emergències i les urgències a nivell de carrer, a nivell bàsic. Quan va sorgir la idea vam tenir la sort que Telefònica, que aleshores estava implantant un projecte de cardio-protecció, ens va venir a buscar per veure si volíem participar, primer a nivell de Balears, i un cop ens va conèixer ens van oferir fer la formació per tot Espanya. Vam acceptar i, a poc a poc, estem fent camí.

Com us organitzeu? Teniu voluntaris i alhora professionals?
La gent que fa feina en aquest món ja té un punt de voluntariat dins seu, en general. Tota la gent que participa en el projecte té sensibilitat en el tema i han anat arribant a Informame per iniciativa pròpia. A mesura que hem anat fent camí també s’ha anat conformant, de manera natural, el grup que tenim ara: altament sensibilitzat, homogeni i amb una visió semblant sobre què hauríem de fer. A part d’això, destacar que aquest any, de manera totalment altruista, hem tingut la sort de comptar amb un grup de professionals a Catalunya que han realitzat una campanya de conscienciació a escoles englobat dins un programa recomanat per entitats científiques anomenat Kid Save Lives.

Per què creus que necessitem estar cardioprotegits?
Tenim dades molt importants: a Espanya moren 30.000 persones per aturada cardíaca a l’any. Si tenim un desfibril·lador a mà i el pots emprar en els primers moments, tens una possibilitat de supervivència molt elevada. Si implantem els sistemes de cardioprotecció, d’aquestes 30.000 persones fins al 80% es podrien salvar.

Què és el que implica el conveni signat amb la Fundació? Com ajudarà els eixos i què suposarà?
El canvi és substantiu. És cert que s’haurà de fer una feina de sensibilització perquè puguin accedir als coneixements i formacions, però un cop ho facin creiem que ells mateixos veuran la utilitat i la seguretat que això implica. Creiem que el fet d’estendre aquesta protecció a nivell de Barcelona serà molt positiu tant pel comerç com per a les persones que ajudareu.

Què inclourà la formació?
És una formació de suport vital bàsic que posa èmfasi en el massatge cardíac i en l’ús del desfibril·lador. Bàsicament els cursos ensenyen a reconèixer una aturada cardíaca en qualsevol ciutadà que la pugui patir, identificar-la com una emergència mèdica i ensenyar què cal fer mentre no arriben els serveis d’emergència. Amb això el que fem és guanyar temps perquè arribi l’ambulància i la recuperació d’aquesta aturada cardíaca pugui ser viable. Per altra banda, la segona part del curs és l’acreditació de com utilitzar un desfibril·lador, perquè perdin la por, vegin com n’és de segur i com funciona.

La taxa de supervivència en el cas de no fer la reanimació és d’un 5% contra el 80% de supervivents de parades cardíaques quan han estat atesos. L’aturada cardíaca en persones sanes és la principal causa de defunció a tot Europa, per sobre dels accidents de trànsit i altres malalties i no passa només a la gent gran, sinó que pot passar a totes les persones, per tant, cal estar preparats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram