Imatge de clients del mercat entre els obrers, que continuen treballant per acabar els últims detalls. Foto: Línia Gràcia

Quan fa una setmana que la carpa provisional del Mercat de l’Abaceria està en marxa, pels passadissos encara hi ha operaris i treballadors de les obres que es barregen amb els clients. De fet, ahir al migdia els serrallers encara estaven instal·lant les reixes d’algunes entrades i s’havia d’accedir a l’espai per un lateral.

Quan entres al mercat provisional, l’olor de peix fresc es barreja amb la pudor de cremat que fa una soldadura que estan fent sobre una parada de llegum cuit. També hi ha pols, una cosa que no agrada a paradistes com l’Alberto, de la carnisseria R. Álvarez. Explica que, tenint en compte els productes que venen, “no es pot treballar amb pols”, ja que es poden fer malbé i afegeix que, per complir amb els terminis d’obertura que van anunciar, “han volgut córrer i, així, les coses no surten bé”. Per posar un exemple, a la seva parada no tenen l’alçada del terra adequada per poder treballar “en condicions”.

INAUGURACIÓ AMB PRESSES
La majoria de paradistes estan satisfets amb la nova carpa, però tots coincideixen en un mateix punt, les presses. Quan se’ls hi pregunta per la inauguració, una peixatera diu que “haurien d’haver esperat una setmana més”. Una altra pensa el mateix: “Havien d’obrir dissabte sí o sí (en referència a la festa d’inauguració oficial que va organitzar l’Ajuntament) i es van precipitar”.

D’altres prefereixen treure ferro de la situació, com la Lluïsa i la Judit. Elles asseguren que “això és com quan reformes un pis, que, fins que no t’hi trobes, no veus que falten petits detalls”. La presidenta del mercat, Maribel Ampolla, creu que això “és positiu” perquè així es poden demanar canvis als treballadors que hi ha i així cadascú té la parada al seu gust.

La Judit i la Lluïsa expliquen que l’antic mercat “a les tardes estava mort”. Moltes parades ni obrien. Ara, diuen, han notat una pujada de les vendes perquè, gràcies al canvi d’ubicació, clients que no havien entrat al mercat antic perquè “queia a trossos” o els hi quedava lluny de casa, ara s’apropen al nou espai.

Ampolla té clar que la solució per aturar el tancament de botigues i la pèrdua de clients “era sortir d’allà” i ja ho han aconseguit. L’únic problema que s’han trobat és el cas de dos carnissers que se’ls hi han cremat les màquines perquè l’electricitat de la parada estava més forta que la del mercat. Però assegura que ja estan treballant perquè el responsable pagui la reparació.