“Sou la història, sou la llegenda, sou l’exemple heroic de la solidaritat i de la universalitat de la democràcia”. Aquesta és una part del discurs que la líder comunista Dolores Ibárruri, ‘la Pasionaria’, va dedicar als integrants de les Brigades Internacionals quan van marxar d’Espanya el mes d’octubre de 1938, després d’haver lluitat a favor de la República durant bona part de la Guerra Civil. També és un dels fragments que es poden llegir en una inscripció al peu del monument ‘David i Goliat. Homenatge a les Brigades Internacionals’, a la rambla del Carmel.

Les Brigades Internacionals van ser unitats militars formades per voluntaris de diversos països del món que van venir a defensar la República en plena Guerra Civil. La pressió internacional va fer que a finals de 1938 es retiressin del conflicte. El govern republicà els va organitzar un comiat multitudinari i molt emotiu a Barcelona.

La seva petjada no es va esborrar i, mig segle més tard, el 28 d’octubre de 1988, la Spanish Civil War Historical Society va impulsar la inauguració d’un monument a Barcelona per commemorar el 50è aniversari de la partida d’Espanya dels brigadistes. L’obra de bronze, que es troba al Carmel i va ser creada per l’escultor nord-americà Roy Shifrin, representa el tors nu de David amb un escut a la mà sobre un pedestal de formigó. A la base de l’escultura hi ha la figura de Goliat. Des que es va crear el monument, cada darrer dissabte d’octubre es fa un acte d’homenatge als brigadistes.

L’escultura va ser finançada per l’associació que agrupa el batalló Abraham Lincoln, format per soldats nord-americans, i per la mateixa Spanish Civil War Historical Society. Entre els ciutadans dels Estats Units que van aportar diners per al monument hi havia Edward Kennedy, Woody Allen, Gregory Peck, Leonard Bernstein, Norman Mailer o Harry Belafonte, socis de l’entitat promotora. A la inauguració de l’obra hi va assistir algun supervivent de la Brigada Lincoln, excombatents d’altres països a la Guerra Civil i personalitats com el vell combatent comunista Gregorio López Raimundo. Barcelona va ser la ciutat escollida per fer-hi aquest monument pel fet que aquí s’havia realitzat la desfilada de comiat de les Brigades, el 28 d’octubre de 1938.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram