Foto: Ajuntament

Masia rural, palau residencial, zoològic, seminari… Les múltiples facetes de la històrica Granja Vella de Martí Codolar, i els seus terrenys, són una mostra de l’evolució del districte d’Horta-Guinardó al llarg del temps. A més, la barreja d’estils estètics que acumulen les parets de l’edifici l’han convertit en una joia arquitectònica protegida com a Bé d’Interès Cultural Local.

L’origen de la granja es remunta al segle XVII, quan el districte d’Horta-Guinardó era eminentment rural i es va edificar la masia Can Gausachs. Així es va mantenir fins que, al segle XVIII, la va adquirir la família Milà de la Roca, que a l’inici del segle XIX va convertir la masia en una casa senyorial amb un estil afrancesat. Però no va ser fins a la meitat del segle XIX quan el nou propietari, Lluís Martí Codolar, i la seva família van omplir els jardins d’animals exòtics, cosa que va donar lloc al primer zoològic de Barcelona.

Amb tot, l’ambient rural, la mística religiosa i l’elegància senyorial es combinen a la Granja Vella de Martí Codolar en una harmonia sense estridències que continua fascinant. La trobaràs a l’avinguda Cardenal Vidal i Barraquer, 15.