Can Baró

Foto: Ajuntament

La masia de Can Baró (Pl. Can Baró, 1-3), al vessant sud del turó de la Rovira, acull una escola de barri en un entorn dens i urbanitzat al Guinardó, però fa uns quants anys era una construcció aïllada que dominava els amplis terrenys adjacents. Parlem, com a mínim, de l’any 1674, la data que figura en una llinda de pedra a la façana de la masia i que ens recorda el passat de la finca.

És un mas de planta basilical i coronament en corba. Té tres plantes amb golfes. A la façana, simètrica, hi ha tres balcons al primer pis i tres finestres al segon. Blocs de pedra escairats decoren les obertures i sobresurten de la façana. A les golfes ja no queden les finestres originals. Al seu lloc hi ha un rellotge de sol que presideix la façana. L’edifici està catalogat com a bé amb elements d’interès.

Urbanització de Can Baró

El nom de Can Baró li ve de finals del segle XVIII, quan el propietari, Josep Pascual de Pascali, va rebre el títol de baró de Sant Lluís, quan era ambaixador de l’Estat a Suïssa. La masia, la finca i l’entorn es van transformar definitivament pels volts del 1869, quan el propietari d’aleshores va engegar un projecte d’urbanització que va donar origen a l’actual barri al voltant del mas. Tots els terrenys del voltant van ser expropiats a favor de la Societat General d’Aigües de Barcelona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram