És impossible passejar per la Gran Via de les Corts Catalanes i no aturar-se a l’altura de la Casa Golferichs, a la cantonada amb el carrer de Viladomat.

Coneguda també com El Xalet, la seva construcció va ser un encàrrec de Macari Golferichs a l’arquitecte Joan Rubió i Bellver l’any 1900. A l’edifici es van incorporar tècniques constructives innovadores amb materials típicament modernistes.

MOLTÍSSIMS USOS
El 1936, a les portes de l’esclat de la Guerra Civil, els anarquistes van confiscar la casa a la família Golferichs i hi van fundar una universitat popular. De fet, d’alguna manera aquest ús podria concebre’s ara com una premonició del que acabaria significant l’edifici, actualment un dels centres cívics de referència del districte de l’Eixample.

Quan va acabar el conflicte bèl·lic, amb el triomf dels franquistes, la casa va passar a mans d’un orde religiós, que hi va fundar una escola, fins que a finals de la dècada de 1960 una constructora la va comprar, amb la intenció d’enderrocar-la i construir-hi un edifici de pisos. Els veïns, però, van mobilitzar-se perquè això no passés, fins al punt que l’Ajuntament va recuperar la propietat de l’edifici, el va rehabilitar i des de l’any 1989 el va convertir en el que és actualment: un centre cívic al cor de l’Eixample.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram