Grup de joves que va participar en una de les trobades

Un dels grups de joves que va participar en una de les trobades del projecte ‘Lideratge per a joves’. Foto: Ajuntament de Barcelona

Les grans ciutats impliquen que hi hagi barris més o menys abandonats en tots els sentits: que tinguin una manca d’equipaments, que l’administració no els faci cas i que, encara que puguem pensar el contrari en el nostre imaginari, hi hagi menys teixit associatiu. En una ciutat com Barcelona això passa, i per evitar que barris vulnerables es quedin enrere, l’Ajuntament de la capital catalana impulsa un projecte enfocat als joves que lluiten perquè això no succeeixi.

El consistori, a través del Pla de Barris, va idear fa un temps un projecte enfocat al lideratge dels joves que porta per nom l’explícit Lideratge per a joves. Es tracta d’un programa de formació per als joves dels barris perquè es coneguin i es reforcin com a agents de transformació social.

La inspiració per tirar endavant aquesta iniciativa, tal com explica el regidor de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat i responsable del Pla de Barris, Jordi Martí Grau, ve de la Fundació Bofill, que, a grans trets, feia una recerca de líders per al país i els feia interactuar perquè es desenvolupessin junts. A l’Ajuntament, doncs, se li va ocórrer aprofitar la idea i transportar-la a una escala menor, que és la dels barris. “És una detecció de líders”, afirma Martí Grau. I és que un dels objectius és generar capital social allà on en fa falta ajuntant joves que ja estan relacionats amb les entitats i els equipaments dels seus barris i que veuen com a potencials líders comunitaris.

Per tant, el curs busca que els joves que ja formen part del teixit social de la seva zona es relacionin per fer accions que potenciïn els barris més abandonats. Però com ho fan?

L’experiència

Les formacions del projecte estan concentrades en tres caps de setmana de convivència amb activitats molt concretes. Es fan visites a projectes de desenvolupament comunitari, entrevistes a persones de diversos camps, com l’acció social o la política, debats i reflexions i activitats de convivència on enfortir els vincles. L’Hèctor Torres, veí de Roquetes nascut a Torre Baró, i la Maria Martínez, del Coll i la Teixonera però que fa vida social i associativa a la Trinitat Vella, són dos dels joves que hi han participat i remarquen que les convivències han estat clau per forjar relacions molt fortes. En aquest sentit, la Maria explica que “és un projecte que per entendre’l l’has de viure”, mentre que l’Hèctor va més enllà i afirma que l’experiència l’ha fet “espavilar” i trobar motivacions en projectes, i també l’ha ajudat a reconèixer-se a si mateix: “Després de 21 anys soc jo”.

El Lideratge per a joves no ensenya el concepte de líder tradicional que tenim entès, sinó que, com expliquen els dos joves, aposta per una manera alternativa de liderar que és a través de la col·laboració entre entitats per tal de generar projectes que empoderin la societat i siguin tirats endavant per persones joves dels barris.

Aprenentatges

El projecte deixa uns vincles emocionals molt potents entre els joves que hi participen, i un dels objectius de la formació és que, a partir dels vincles, sorgeixin idees comunes. I és que tant l’Hèctor com la Maria expliquen que han tingut l’oportunitat d’aprendre molt dels seus companys i “obrir finestres” que abans tenien “tancades”.

Una de les visites que van fer va ser al Menjador Social del Raval. La visita va agradar molt a la Maria “per la forma de treballar horitzontal, per com cuiden tothom i perquè fan un servei molt important al barri”. A partir de l’aprenentatge de les visites, de les experiències que comparteixen entre ells en els projectes dels quals formen part, és quan sorgeixen les idees entre els joves per col·laborar en futures iniciatives. La Maria explica que ja ha anat parlant amb alguns companys i que, des de la Trinitat Vella, on ella fa vida social, juntament amb el Poble-sec i Torre Baró, ja estan posant en marxa noves iniciatives que quallaran en més projectes. Aquesta jove de la Teixonera diu que l’objectiu serà “oferir a la perifèria el que només hi ha al centre urbà”.

Un darrer exemple de l’èxit del projecte és el cas que relata l’Hèctor. Ell és ballarí i durant les trobades va conèixer una noia que també forma part del seu mateix sector. Gràcies a haver-se conegut al Lideratge per a joves tenen la intenció de fer una escola de ball per a nens i nenes. A més, una altra bona notícia, celebra l’Hèctor, va ser quan va conèixer un tècnic que l’ha portat a un càsting de ball. “Són els projectes que sorgeixen i les ajudes que ens fem entre tots”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram