Des de fa més de dos anys, les fonts ornamentals de Barcelona estan apagades i buides a causa de la sequera que hem arrossegat els últims anys. L’Ajuntament no sap quan tornaran a funcionar i això fa que tinguin un aspecte desolador, especialment en moments com Cap d’Any o les festes de la Mercè, quan la Font de Montjuïc és vista per centenars de persones que any rere any esperem veure-la de nou encesa i en funcionament. Als barcelonins ens costa d’acceptar que les fonts estiguin en aquest estat. Creiem que l’Ajuntament ha de posar-hi alguna solució. Fan una funció, tenen el seu encant i va bé que facin goig.

La pregunta que faig és: si l’aigua de les fonts ornamentals fa el mateix circuit, per què s’han de buidar i tancar? No valdria més fer anuncis als diaris o a la televisió perquè la gent tingui la consciència de no malgastar l’aigua? Animo l’Ajuntament a tornar a engegar-les. Les fonts ornamentals no són només per fer decoració, també serveixen perquè els ocells puguin beure aigua o, per a l’estiu, quan fa xafogor, notar una mica de frescor si passes, per exemple, pel costat de fonts com la de la plaça dels Voluntaris Olímpics. Ara, en canvi, vas passejant per qualsevol indret de la ciutat i fa pena veure-les tancades. Estaria bé que l’Ajuntament ens expliqués quan té pensat obrir-les de nou.

Quan vaig veure les imatges del piromusical de la Mercè o el Cap d’Any, em va decebre molt no poder gaudir de l’espectacle de llum i aigua. Entenc perfectament la situació que hem viscut de sequera extrema, no només a la ciutat, sinó també a altres comarques de Catalunya. El pantà de Vallvidrera va arribar al seu mínim de capacitat i això no va ser gens positiu per a la fauna i la flora, ni tampoc per als molts municipis on, a determinades hores de la nit o del dia, es tancava l’aigua fins a l’endemà. Mentrestant, en altres pobles, els portaven l’aigua en camions cisterna i la gent anava a omplir garrafes. Ens hauríem de preguntar si estem preparats per viure sequeres en un futur i com gestionar-les, i també ens hauríem de plantejar (i d’això sí que l’Ajuntament i la Generalitat haurien de fer anuncis en els mitjans de comunicació) que la ciutadania gasti menys aigua. Caldria aprofitar, per exemple, l’aigua de la dutxa per utilitzar-la per al WC, o la de la pluja per regar les plantes. L’aigua és un tresor que molts no la saben valorar fins al dia que la trobaran a faltar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram