Amb tants dies tancats a casa, l’afany de buscar novetats es barreja amb la necessitat de recuperar carrers i espais habituals a les nostres vides. A Barcelona, l’obertura de la llibreria Ona és una autèntica festa per als sentits. Mil metres quadrats de llibreria, que s’afegeixen, en el cas del carrer de Pau Claris, als de Laie, davant per davant, i Documenta, uns quants números més amunt. Ona impressiona, podria ser un lema, per bé que ells han optat sàviament per “Una llengua, mil lectures”.

Cinquanta mil exemplars, només en català, com ja passava a la primera Ona de Gran Via a tocar d’Edigsa, i a l’Ona que ha mantingut la flama a Gràcia. Aquesta Ona val la visita per la càrrega de moral que retorna a l’encuriosit comprador. Per triar i remenar, i per trobar llibres fora de catàleg. Impressionen les rastelleres de col·leccions de l’A Tot Vent, fins a la MOLC.

Passejar la vista per aquests àmbits, repartits en dos pisos, amb les peces d’art com uns més de la vintena de treballadors de la casa. Amb aquest molinet de llibres que ha creat Alicia Martín a l’entrada, o aquest nus, aquesta abraçada pneumàtica gegantina de Guillermo Basagoiti que gravita, amb Bob Dylan, o Damien Hirst. O amb aquest Guernica a l’estil de Pollock que omple la Bookeria, el racó de llegir amb 16.000 llibres de segona mà per consultar. I amb espai de projeccions i contacontes a l’àrea infantil, i amb dos espais singulars per a incunables i primeres edicions. Impressiona, ara que les llibreries tornen a estar obertes, a banda de la xarxa, l’aposta empresarial de Tatxo Benet. Gran col·leccionista, ja va fer el gest de salvar de la crema d’Arco la peça Presos políticos de Santiago Sierra, i aquí combina la passió de l’art amb la dels llibres. L’esperit dels pioners el manté Montserrat Úbeda, la directora de la llibreria, filla d’un dels fundadors i memòria viva que recorda molts moments, com l’escena de Raimon dedicant un disc a l’abat Escarré.

Busco si entre els llibres de fa uns anys hi ha La lluna de Nissan, de l’exconseller Joan Maria Pujals. És la lluna que marca la Pasqua, i el dia 1 va ser Pasqua Granada, per bé que la crisi de l’automobilística del mateix nom ha estat com una bufetada, trenca la vida de tantes famílies, que necessitarem moltes iniciatives ambicioses, com la de l’Ona, per anar redreçant-nos.

Publicat a El Punt Avui