El dissabte 14 de novembre Junts per Catalunya a Barcelona vàrem fer una acció de suport al comerç de proximitat. L’acció va consistir en l’enganxada de 1.500 cartells als entorns dels 39 mercats municipals alimentaris de Barcelona on es demanava comprar a les botigues i establiments més propers de casa teva.

Hi ha molts motius per comprar als comerços del teu barri. Segurament no trobarem les millors ofertes que hi ha als grans establiments però hi ha molts altres avantatges. Aquests comerços són més sostenibles, generen ocupació i riquesa local que omplen de vida la nostra ciutat.

Les botigues de proximitat mantenen acolorits, alegres i plens de vida els nostres barris amb la seva presència i fan que els carrers siguin més transitables i més segurs contribuint a la vitalitat del barri, impedint que les avingudes acabin desertes i funcionen com a llocs de trobada veïnal, quelcom que fomenta la interacció social.

El comerç de proximitat reforça l’ocupació local i fomenta l’activitat emprenedora fent més atractius els barris en els quals es troben. Un comerç de proximitat també afavoreix els productes fabricats o cultivats en un entorn proper, la qual cosa redueix doblement la nostra petjada ecològica. Per una banda no hem de fer grans desplaçaments per comprar-los i, per altra banda, ens abastim de productes que no han fet grans recorreguts en vaixell o avió. D’aquesta manera, no provoquen grans consums d’energia i tampoc causen fortes emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Com a consumidors, podem influir en l’economia de les nostres ciutats i optar per l’oferta d’aquests establiments que ajuden a generar riquesa al nostre entorn. En comptes d’optar pel consum massiu i descontrolat, podem triar aquests comerços, en què la sostenibilitat, la proximitat i la qualitat juguen un paper protagonista.